Wśród zgłoszeń z powiatu poznańskiego jury przyznało następujące nagrody:
III miejsce Gospodarstwo rolne Marcin Kalemba z Piekar (gm. Stęszew) za Ziemniaki odmiany DENAR
II miejsce „Nie śpimy, lepimy!” ze Swarzędza z Pierogi ruskie
I miejsce Karczma Pod Dębami z Komornik (gm. Kleszczewo) za Pyry z gzikiem.
Grand Prix oraz nagrodę w wysokości 500,00 złotych przyznano Karczmie w Szreniawie za Polewkę wielkopolską.
Wśród pozostałych zgłoszeń z Wielkopolski kapituła postanowiła przyznać:
III miejsce Gospodarstwo Rolne Szejner z miejscowości Prosna (gm. Budzyń) za Pyry faszerowane grzybami leśnymi
II miejsce Młynczyk.com.ua z Ukrainy (obecnie działający w Poznaniu) za Zrazy ziemniaczane z mięsem
I miejsce Restauracja Hyćka z Poznania za Pyrę z gzikiem
Grand Prix przyznano Wiesławowi Sałkiewiczowi Gospodarstwo rolne w Poznaniu za Placek pasterski z baraniną.
Czytaj także:
„Poznańska pyra” w Szreniawie (ZDJĘCIA)
Fot. Hieronim Dymalski