11 listopada to dla poznaniaków dzień upływający pod znakiem rogali świętomarcińskich. Ich wypiekanie odbywa się według specjalnej receptury. Zgodnie z wszelkimi obowiązującymi ten wyrób normami wypieka je niemal 90 piekarni i cukierni z Poznania i Wielkopolski.
Wręczenie certyfikatów odbyło się w środę, 25 października w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
– Dla nas, poznaniaków jest to ważne wydarzenie. Mamy tylko dwa lokalne certyfikowane produkty – rogal był pierwszy, druga jest wielkopolska biała parzona. I to jest naprawdę doskonała promocja naszego miasta. Słowa uznania należą się cukiernikom, którzy są w tym projekcie, certyfikują się, choć to nie jest prosta sprawa. To, że tu jesteście, oznacza, że stawiacie na jakość i że wasi klienci otrzymają najlepsze produkty. Jesteście doskonałymi ambasadorami stolicy Wielkopolski – mówił Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania.
Najlepsi poznańscy i wielkopolscy cukiernicy otrzymali certyfikaty, które pozwalają im produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. Takimi zaświadczeniami może obecnie pochwalić się 87 wytwórców.
Na początku certyfikaty wydawane były co roku. Obecnie te zakłady, które już wcześniej je otrzymały, dostają dokument ważny przez trzy lata. Certyfikat może być jednak odebrany w przypadku wypieku niezgodnego z recepturą.