Najlepsze przysmaki wigilijne i wina z wielkopolskich (ZDJĘCIA)


Kapituła dokonała też oceny zgłoszeń wśród szkół gastronomicznych. W tej specjalnej kategorii przyznane zostały następujące nagrody i wyróżnienia:

I miejsce: Weronika Kosmowska – uczennica z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova

II miejsce: Anna Kruszyk – uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Rarytas piernikowy

III   miejsce:  Marcelina  Sobczak   –  uczennica  Zespołu  Szkół  Rolnicze  Centrum  Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za potrawę „Śledź złapany w zieloną sieć”

Wyróżnienie otrzymali Uczniowie Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie uczący się w zawodzie cukiernika za Krajankę piernikową.

Ponadto wyjątkowa, dziecięca kapituła przyznała swoje nagrody za zgłoszone pierniczki:

Złote piernikowe serduszko otrzymało KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za symbol Torunia

Srebrne piernikowe serduszko otrzymało KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za pierniki

Brązowe piernikowe    serduszko    otrzymała    Anna    Wawrzyniak    –    uczennica    z    Zespołu    Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierniczki z witrażem.

W kategorii „Wielkopolskie wina pod choinkę” ocenie poddanych zostało 27 rodzajów win. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać wyróżnienia i nagrody:

Grand Prix: Winnica Powiercie za Ryseling (Powiercie, gm. Koło, pow. kolski)

I miejsce: Winnica Edison za Riesling 2021 (Baranowo, gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański)

II miejsce: Winnica Zielona za Późny zbiór – wino białe słodkie (Sieraków, pow. międzychodzki).

III miejsce: Winnica Lipka Wielka za Wino czerwone wytrawne, kupaż szczepów Marchael Foche i Regent (Lipka Wielka, gm. Lwówek, pow. nowotomyski).

Wyróżnienia:

Konkurs tradycyjnie (po raz trzeci) już odbył się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także promuje zwyczaje związane z przygotowaniami i celebrowaniem Bożego Narodzenia. Na Jarmarku można było skorzystać również z oferty członków wspomnianego szlaku, m.in. Browaru Szreniawa czy Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa.

Konkurs odbył się przy współpracy Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu oraz kwartalnika Trybuszon. Honorowy patronat na konkursem objął starosta poznański Jan Grabkowski.

Fot. Hieronim Dymalski

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz