Ocenie poddanych zostało 43 potraw. Kapituła smaku oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki, po degustacji postanowiła przyznać:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego ”Na wigilijnym stole 2023” otrzymali:
- KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za pierniki babci Ani, za symbol Torunia, za grzybki z Konarzewa, za czerwonego Króla, za sernik Jowity, za galaretkę z dorsza oraz za prażoki.
- Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa za barszcz firmowy oraz za kapustę postną.
Nagrody i wyróżnienia w kategorii pierniki otrzymali:
Grand Prix: Weronika Kosmowska, uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w
Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova.
I miejsce: Anna Kruszyk uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Rarytas piernikowy.
II miejsce: Mateusz Klorek uczeń Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Piernikowe szaleństwo (tort piernik z niespodzianką).
III miejsce: Uczniowie Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie uczący się w zawodzie cukiernika za Krajankę piernikową
Wyróżnienia otrzymali:
- Anna Wawrzyniak – uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Pierniczki z witrażem
- Kinga Kraszewska – uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Tradycyjne pierniki Katarzynki
- Karina Klimas – uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za
W kategorii zupy wigilijne:
Grand Prix: KGW w Konarzewie (gm. Dopiewo, pow. poznański) „Kobiety Sukcesu” za Zupę Grzybki z Konarzewa
I miejsce: Olga Mróz – uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za zupę grzybową
II miejsce: Michał Kasprzyk – uczeń z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Kremowy rybny przysmak świąteczny
III miejsce: KGW w Ruchocinku (gm. Witkowo, pow. gnieźnieński) za Zupę grzybową
Wyróżnienia otrzymali:
- Dr Maryniak Wiejski Stół ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Barszcz firmowy
- KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za zupę Czerwony Król.
W kategorii przekąski wigilijne:
Grand Prix: Anna Derwich, uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Śledzie z leśną nutą
I miejsce: Bar Grochówka Psarskie za Pstrąga wędzonego (Psarskie, gm. Śrem pow. śremski)
II miejsce: Marcelina Sobczak – uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego
w Trzciance (pow. czarnkowsko-trzcianecki) za potrawę „Śledź złapany w zieloną sieć”
III miejsce: Dr Maryniak Wiejski Stół za Kapustę postną
Wyróżnienia otrzymali:
- Olga Mróz z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Śledzie w musztardzie francuskiej
- Elżbieta Gabrysiak z KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za Makiełki (Wysogotowo, gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański)
- Marcel Kałandziak – uczeń z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Wigilijne krokiety z mchem.