Najlepsze przysmaki wigilijne i wina z wielkopolskich (ZDJĘCIA)


Ocenie poddanych zostało 43 potraw. Kapituła smaku oceniła poziom konkursu jako bardzo wysoki, po degustacji postanowiła przyznać:

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego ”Na wigilijnym stole 2023” otrzymali:

  • KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za pierniki babci Ani, za symbol Torunia, za grzybki z Konarzewa, za czerwonego Króla, za sernik Jowity, za galaretkę z dorsza oraz za prażoki.
  • Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa za barszcz firmowy oraz za kapustę postną.

Nagrody i wyróżnienia w kategorii pierniki otrzymali:

Grand Prix: Weronika Kosmowska, uczennica Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w

Środzie Wielkopolskiej za Wigilijną bezę Pavlova.

I miejsce: Anna Kruszyk uczennica Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Rarytas piernikowy.

II   miejsce:   Mateusz   Klorek   uczeń   Zespołu   Szkół   Rolnicze   Centrum   Kształcenia   Ustawicznego   w Trzciance za Piernikowe szaleństwo (tort piernik z niespodzianką).

III miejsce: Uczniowie Cechowej Szkoły Rzemieślniczej w Gnieźnie uczący się w zawodzie cukiernika za Krajankę piernikową

Wyróżnienia otrzymali:

  • Anna Wawrzyniak   –  uczennica   Zespołu   Szkół   Usługowych   w   Ostrowie   Wielkopolskim   za Pierniczki z witrażem
  • Kinga Kraszewska – uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Tradycyjne pierniki Katarzynki
  • Karina Klimas    –    uczennica    Zespołu    Szkół    Usługowych    w    Ostrowie    Wielkopolskim    za

W kategorii zupy wigilijne:

Grand   Prix:   KGW   w   Konarzewie   (gm.   Dopiewo,   pow.   poznański)   „Kobiety   Sukcesu”   za   Zupę Grzybki z Konarzewa

I  miejsce:   Olga   Mróz   –   uczennica   Centrum   Kształcenia   Zawodowego   i   Ustawicznego   w   Środzie Wielkopolskiej za zupę grzybową

II miejsce:  Michał  Kasprzyk  –  uczeń  z  Zespołu  Szkół  Usługowych  w  Ostrowie  Wielkopolskim  za Kremowy rybny przysmak świąteczny

III miejsce: KGW w Ruchocinku (gm. Witkowo, pow. gnieźnieński) za Zupę grzybową
Wyróżnienia otrzymali:

  • Dr Maryniak Wiejski Stół ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Barszcz firmowy
  • KGW w Konarzewie „Kobiety Sukcesu” za zupę Czerwony Król.

W kategorii przekąski wigilijne:

Grand Prix: Anna Derwich, uczennica z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Śledzie z leśną nutą

I miejsce: Bar Grochówka Psarskie za Pstrąga wędzonego (Psarskie, gm. Śrem pow. śremski)

II miejsce: Marcelina Sobczak – uczennica Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego
w Trzciance (pow. czarnkowsko-trzcianecki) za potrawę „Śledź złapany w zieloną sieć”

III miejsce: Dr Maryniak Wiejski Stół za Kapustę postną
Wyróżnienia otrzymali:

  • Olga Mróz z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Środzie Wielkopolskiej za Śledzie w musztardzie francuskiej
  • Elżbieta Gabrysiak z KGW w Wysogotowie „Babki że Hej” za Makiełki (Wysogotowo, gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański)
  • Marcel Kałandziak   –   uczeń   z   Zespołu   Szkół   Usługowych   w   Ostrowie   Wielkopolskim   za Wigilijne krokiety z mchem.
Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz