Kapituła konkursowa podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Szreniawie tradycyjnie już degustowała zgłoszone w konkursie wigilijne zupy, przekąski oraz pierniki i pierniczki. W konkursie „Na wigilijnym stole 2023” po raz pierwszy grupa ekspertów sprawdzała też, które wina z Wielkopolskich winnic są idealnym prezentem pod choinkę.
Na wysokości zadania stanęła też dziecięca kapituła, która musiała wybrać najlepsze pierniczki, których w konkursie było aż 15 rodzajów!
Kapituła konkursowa, których członkiniami były m.in. dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oraz Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki „Tradycje kulinarne Polski, oceniła 7 zgłoszonych zup, głównie postne barszcze i treściwe zupy grzybowe, a także 21 przekąsek, m.in. wyśmienite sałatki śledziowe, wędzone pstrągi, paszteciki, krokiety, pierogi, kapustę z grzybami oraz makiełki. Autorzy zgłoszonych dań – członkinie kół gospodyń wiejskich, uczniowie szkół branżowych, lokalni producenci spożywczy oraz punkty gastronomiczne, w tym roku postanowili inaczej „ugryźć” temat pierniczków: oprócz klasycznych, lukrowanych ciastek pojawiły się m.in. bezy z kremem piernikowym czy niezwykłej urody tort. To znak, że tradycje kulinarne są inspiracją do tworzenia nowych odsłon popularnych staropolskich przysmaków – podsumowuje Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, powiatowej instytucji kultury, która jest nie tylko organizatorem konkursu, ale także sponsorem nagród finansowych, które otrzymali laureaci Grand Prix.