MTP: najlepsze wędliny w kraju


30 producentów z Poznania i Wielkopolski walczyło we wtorek o miano najlepszego w Wielkanocnym Konkursie Wędliniarskim. Celem była promocja polskiej żywności.

Konkurs Wędliniarski 19

Jury, które składało się ze specjalistów z różnych dziedzin żywienia oceniało we wtorek między innymi kiełbasy białe, szynki, wędzonki czy pasztety. Liczył się idealny wygląd, zapach i smak. Każdy z producentów mógł zgłosić do dziesięciu produktów.

Komisja wyłoni najlepszego producenta, czyli takiego, który przestrzega zasad technologii żywienia i produkcji. Wyniki tegorocznej oceny wyrobów wędliniarskich poznamy 12 marca podczas ogólnopolskiego spotkania Wielkanocnego Rzeźników i Wędliniarzy w Poznaniu na Malcie.

Celem konkursu jest wyłonienie najlepszego producenta wędlin, spośród wytwórców przetworów mięsnych, produkujących wyroby z przestrzeganiem zasad technologicznych.

Zdjęcia Hieronim Dymalski

Dodaj komentarz