Malta Festival to także wydarzenie kulinarne


Malta Festival Poznań jest coroczną ucztą teatralną. Ale na Malcie ucztować będziemy także w dosłownym sensie. Za kulinarny program Malta Festival Poznań odpowiada już trzeci rok restauracja Concordia Taste. Szef kuchni Adam Adamczak oraz rezydentka restauracji Małgorzata Pindych wykreują na placu Wolności nowy kulinarny ład – zgodnie z idiomem tegorocznej Malty.

Generator Malta to społeczno-artystyczna sekcja Malta Festival Poznań. Generator przez cały rok współtworzy z lokalnymi społecznościami ogrody na Wildzie i Łazarzu oraz kiosk na Jeżycach. Podczas festiwalu Generator Malta na placu Wolności jest sercem i zielonym centrum Poznania. Pusta na co dzień przestrzeń placu staje się wtedy miejscem relaksu, spotkań ze sztuką, teatrem i muzyką. Na placu jest także miejsce dla WOLNO Kuchni, którą prowadzi restauracja Concordia Taste.

IMG_4193 (small)

Zaprojektowane przez Concordia Taste menu podkreślać będzie międzynarodowy charakter festiwalu. Odpowiedzią na idiom Nowy Ład Światowy jest powrót do początków sztuki kulinarnej, czasów, gdy kuchnie z różnych regionów świata łączyła prostota. Wśród dań znajdą się m.in. krem z buraka, zupa jarzynowa z boczniakami, stir fry z kurczakiem, hummus na sałacie z pieczywem oraz sałata z kaszą bulgur. Kuchnia na placu otwarta jest codziennie od 12 do 22, a menu zmienia się co tydzień.

Poszukiwacze kulinarnych przygód i nowych smaków będą mogli zasiąść przy Długim stole z szefem kuchni Adamem Adamczakiem – finalistą programu „Top Chef” i kucharzem roku 2013 wybranym przez magazyn KUCHNIA. Długi stół to trzy kolacje, podczas których na stole królować będą przekąski oraz potrawy zainspirowane hasłem nowy ład w kuchni. Zaproszeni kucharze, opowiadając o swoich daniach, będą inspirować gości do własnych kulinarnych poszukiwań. Spróbować będzie można m.in. chłodnika truskawkowego, ziemniaków z ogniska, wątróbki z cytrusami, sernika z koziego sera z rabarbarem czy pierogów na słodko. Menu kolacji 16 i 23 czerwca będzie współtworzone przez laureatów konkursu kulinarnego, którzy przygotowali autorskie przepisy z naturalnych i sezonowych składników. Bilety na kolację będą sprzedawane bezpośrednio przed jej rozpoczęciem.

W niedzielne poranki na placu zjeść będzie można Śniadanie na wolności. Poranne posiłki upływać będą w rytmie slow food. Śniadania mają być podróżami w głąb różnych tradycji śniadaniowych i filozofii gotowania – polskiej, europejskiej i fusion.

DŁUGI STÓŁ

Rezerwacji na kolacje można dokonać w restauracji Concordia Taste (ul. Zwierzyniecka 3) od 3 czerwca lub w punkcie info na placu Wolności od 8 czerwca.

16/06 19:00

23/06 19:00

ŚNIADANIE NA WOLNOŚCI

Wstęp wolny.

14/06 10:00

21/06 10:00

28/06 10:00

Pełen program festiwalu na www.malta-festival.pl

 

Dodaj komentarz