Lodówka no frost – obowiązkowa pozycja w każdej kuchni


Lodówki naszych babć i mam, choć działały kilkadziesiąt lat, były dość głośne i nie posiadały wielu przydatnych funkcji. Jedną ich największych wad było gromadzenie szronu, a czasami nawet lodu, dlatego lodówkę trzeba było regularnie rozmrażać i czyścić.

a hungry girl opens the fridge

a hungry girl opens the fridge

We współczesnym sprzęcie agd zastosowano szereg nowoczesnych rozwiązań, dzięki czemu użytkowanie jest łatwe, energooszczędne i ekologiczne. Producenci lodówek udoskonali swoje urządzenia poprzez technologię no frost, która zapobiega osadzaniu się szronu na ściankach części chłodzącej i mrożącej. System cyrkulacji utrzymuje natomiast niską temperaturę oraz stały poziom wilgoci we wnętrzu urządzenia.

Zalety lodówek z systemem no frost

Podstawową zaletą systemu no frost jest oczywiście zapobieganie osadzania się w lodówce szronu oraz tworzenia się lodu, co ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości oraz nie pozwala na gromadzenie się w zmarzlinach resztek i nieczystości, które z kolei sprzyjają rozwojowi bakterii. Mycie lodówki bezszronowej jest więc bardzo proste. Wystarczy dokładnie ją wytrzeć. Nie wymaga, w przeciwieństwie do innych lodówek, skrobania i szorowania szronu. Cechą lodówek no frost (sprawdź: http://www.lg.com/pl/lodowki) jest także nieco niższa wilgotność powietrza wewnątrz urządzenia, co pozwala na zachowanie higieny, ponieważ większość drobnoustrojów nie rozwija się w środowisku suchym.

Wady lodówek bezszronowych

Użytkownicy lodówek bezszronowych zauważają, że wadą systemu no frost jest nadmierne wysuszanie żywności. Dotyczy to szczególnie wędlin i serów, po których najszybciej widać działanie suchego powietrza. Doskonałym rozwiązaniem jest jednak przechowywanie produktów spożywczych w specjalnych plastikowych zamykanych pojemnikach, które idealnie rozwiązują problem. Ponadto umieszczanie żywności w pudełkach pomaga zachować czystość we wnętrzu lodówki oraz zapobiega mieszaniu się zapachów różnych produktów.

Czy warto kupić lodówkę z systemem no frost?

Odpowiedź na to pytanie zależy oczywiście od wielu czynników, jednak jak najbardziej warto zastanowić się nad zainwestowaniem w lodówkę bezszronową, ponieważ to urządzenie jest przede wszystkim łatwe w obsłudze i w utrzymaniu. Nie wymaga bowiem częstego mycia, ani specjalnego czyszczenia, ponieważ dzięki zastosowaniu najnowszych technologii nie gromadzi się w niej szron i lód, co sprawia. Ponadto suchość powietrza w lodówce uniemożliwia licznym drobnoustrojom oraz pleśniom rozwój, dlatego przechowywanie żywności w sprzęcie bezszronowym jest bezpieczne i czyste.

Na co zwrócić uwagę, wybierając lodówkę bezszronową?

Przygotowując się do zakupu lodówki no frost trzeba oczywiście zastanowić się, jaki budżet możemy na nią przeznaczyć. To ułatwi nam poszukiwania i ograniczy liczbę modeli do obejrzenie. Następnie należy zwrócić uwagę na parametry. System no frost może być zastosowany tylko w części urządzenia, np. tylko w zamrażalniku. Warto więc dokładnie określić swoje potrzeby i wybrać właściwy model. Poza tym trzeba zwrócić uwagę na pozostałe parametry i właściwości urządzenia, dzięki czemu kupimy to, czego naprawdę potrzebujemy. Kupując urządzenie nie zapomnijmy o wybraniu tego, którego wymiary będą najwłaściwsze dla naszej kuchni.

Czyszczenie lodówki no frost

Czyszczenie lodówki no frost jest banalnie proste. Wystarczy regularne przecieranie jej wilgotną ściereczką, by usunąć bieżące zabrudzenia. Jeśli chcemy porządnie umyć urządzenie, warto wybrać sprawdzoną przez nasze babcie i mamy metodę, czyli czyszczenie lodówki za pomocą pasty przygotowanej z octu i sody oczyszczonej. Składniki mieszamy w proporcji 1:1, a otrzymany roztwór nakładamy na ściereczkę i myjemy powierzchnię. Ocet i sody mają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, dlatego nasza żywność będzie bezpieczna. Ogromną zaletą tej pasty jest również właściwość pochłaniania zapachów (sam roztwór, dzięki sodzie, nie pozostawia zapachu octu), dzięki czemu łatwo usuniemy brzydką woń. Dodatkowo należy zauważyć, że używanie naturalnych środków czyszczących jest nie tylko ekologiczne, dla przede wszystkim bezpieczne dla naszego organizmu. Wybielające i odkamieniające właściwości roztworu pozwolą na utrzymanie lodówki w doskonałym stanie.

Nowoczesne lodówki no frost są właściwie niezbędne w dzisiejszych czasach, ponieważ jesteśmy coraz bardziej zapracowani, przez co mamy mniej czasu na dbanie o urządzenia w naszym domu. Lodówka bezszronowa jest natomiast łatwa w obsłudze i nietrudno zachować w niej czystość i porządek, dlatego sprawdzi się w każdym zapracowanym domu. Ponadto jej zaletą jest nieco suche powietrze wewnątrz, dzięki czemu nie rozwijają się drobnoustroje i grzyby, a pożywienie jest przechowywane w bezpiecznych warunkach. Decydując się na lodówkę no frost warto wybrać model odpowiadający naszym wymaganiom, więc nie powinniśmy spieszyć się z zakupem. Lepiej bowiem uzbierać więcej środków, by kupić urządzenie, które będzie nam dobrze służyło przez długie lata.

Dodaj komentarz