Legendarne piwo z Grodziska podbija polski rynek


Wyczekiwane, z niecierpliwością, ale też z nadzieją, że będzie smakiem bliskie trunkowi sprzed lat. Piwo z Grodziska, warzone według tradycyjnej receptury, na wodzie grodziskiej wychodzi naprzeciw oczekiwaniom licznej rzeszy wielbicieli smaku lekkiego piwa. Nieodmiennie związane z Grodziskiem Wielkopolskim, kolebką polskiego piwowarstwa. Legendarne piwo powróciło na rynek. Pierwsze oceny konsumentów są obiecujące.

warzelnia_browaru

 

Piwo z historią w tle

Trunek z Grodziska Wielkopolskiego historycznie pochodzi ze średniowiecza. Początki piwowarstwa na ziemiach grodziskich datowane są na pierwsze lata XIV wieku – na etykietach i pokalach wykorzystywanych w powojennych reklamach Piwa Grodziskiego widnieje data -1301 rok. Wysokiej jakości trunek należał do najbardziej pożądanych smaków, był środkiem płatniczym dla sprawujących władzę w mieście. I choć historia piwa zakończyła się nagle w 1993 za sprawą wycofania się
z produkcji koncernu wytwórczego pochodzącego z Wielkopolski, wielu amatorów „szampana wśród piw” wierzyło, że znajdzie się ktoś, kto wskrzesi legendarny smak piwa z Grodziska Wielkopolskiego.

Reaktywacja smaku legendy

Inwestorzy w roku 2012 zakupili nieruchomość starego browaru przy ul. Poznańskiej. Od początku deklarowali wznowienie produkcji trunku przygotowywanego dokładnie według słynnej receptury, która stworzyła legendę Piwa Grodziskiego. Piwo z Grodziska powróciło i jest już na sklepowych półkach od ponad miesiąca. Warzelnia produkuje trunek, którego legendarny smak pozostał w pamięci nie tylko grodziszczan, ale i amatorów Piwa Grodziskiego z całego świata. Piwo w grodziskim browarze jest warzone przy użyciu technologii i składników tradycyjnie wykorzystywanych do produkcji oryginalnego piwa grodziskiego. Ma dedykowaną butelkę z tłoczeniem nawiązującym do historycznej, przedwojennej flaszy, którą ozdobi łącząca nowoczesność i elementy tradycji etykieta informacyjna. Nieodłącznym atrybutem legendarnego napoju jest pokal, wysoki, ręcznie robiony, wzorowany na historycznym kielichu, którego kształt niewątpliwie podnosi walory smakowe degustowanego piwa. Limitowana seria liczy 714 sztuk, a liczba ta stanowi różnicę między datą rozpoczęcia średniowiecznego warzenia ( 1301), a rokiem 2015 – datą reaktywacji Piwa z Grodziska.

Wracamy z takim samym piwem, które smakuje i wygląda dokładnie tak, jak legendarny trunek. Nasz produkt – Piwo z Grodziska – oparty jest na oryginalnej recepturze, a do produkcji używamy słodu pszenicznego, chmielu lubelskiego, drożdży grodziskich i jedynej w swoim rodzaju wody z ujęcia grodziskiego – wylicza Krzysztof Panek z zarządu Browaru z Grodziska Wielkopolskiego. Jesteśmy przekonani, że nasze piwo zadowoli najbardziej wytrawnych smakoszy piwa, a jego smak wskrzesi legendę i sprawi, że Grodzisk Wielkopolski znów stanie się stolicą polskiego, tradycyjnego piwowarstwa. Co więcej, pierwsze recenzje i oceny naszego piwa są naprawdę obiecujące. Piwosze coraz częściej szukają produktów pochodzących nie z masowej produkcji, a Piwo z Grodziska
z pewnością zadowoli miłośników piw warzonych metodą tradycyjną –
podsumowuje K. Panek.

Z browaru na półki sklepowe

Lekkie Piwo z Grodziska jest wytwarzane ze słodu pszenicznego suszonego dymem dębowym. Warzone według dawnej receptury, w produkcji używa się oryginalnych drożdży, wody grodziskiej
i lubelskiego chmielu. Trunek nie podlega pasteryzacji. Piwo z Grodziska jest dostępne w specjalnej butelce z tłoczeniem, przygotowanej na wzór butelki legendarnego, przedwojennego piwa grodziskiego. Butelkę zdobi oryginalna, wzorowana na tradycyjnej, papierowa etykieta. Pierwsze warki Piwa z Grodziska pojawiły się w sprzedaży w maju. Portfolio Piwa z Grodziska tworzą: Piwo
z Grodziska – lekkie, pszeniczne,
zgodnie z pierwowzorem o zawartości alk. 3,1% obj. (2,5% wag.), dymione, Piwo Bernardyńskie – mocne, pszeniczne dymione, Piwo Naturalne o smaku kwiatu
z czarnego bzu oraz Piwo Naturalne o smaku czerwonej porzeczki.
Trunki z grodziskiego browaru zawierają od 2,5% do 6,5% alkoholu objętościowo.

Browar w Grodzisku odzyskał dawny blask

Inwestycja w Grodzisku to nie tylko powrót Piwa z Grodziska. To odbudowa browaru. Inwestor zakupił budynek browaru w bardzo złym stanie, wymagającym generalnego remontu. Decydując
o modernizacji, nowym właścicielom zależało na tym, aby obiekt zachował pod względem architektonicznym jak najwięcej elementów historycznych. W efekcie licznych prac, wyeksponowano historyczne wnętrza. Dodatkowo odrestaurowano charakterystyczny komin grodziskiej warzelni. Odnowiony browar odzyskał dawną świetność miejsca, w którym odrodziła się legenda grodziskiego trunku.

Jest Piwo z Grodziska – będzie Piwobranie

Inwestorzy Browaru w Grodzisku Wielkopolskim przystępując do realizacji odbudowy obiektu wiedzieli, jak duże znaczenie lokalnie ma modernizacja browaru i wznowienie produkcji Piwa
z Grodziska. Zdecydowali się także na to, by wspólnie z Urzędem Miasta w Grodzisku Wlkp. reaktywować wielkie święto piwa grodziskiego – legendarne Piwobranie. Wydarzenie to wyczekiwane przez miłośników i twórców piwa nie tylko z Grodziska Wielkopolskiego, ale z całej Polski odbędzie się 12-13 września 2015 roku.

1 komentarz

  1. Wreszcie! By browar z taką tradycją zostawał zamknięty to głupota. Całe szczęście znaleźli się ludzie, którzy byli gotowi wznowić produkcję.Jak do tej pory miałem okazję pić tylko dymione pszeniczne, ale z pewnością zakupie pozostałe bo ten typ smakował wyśmienicie. Zapraszam na bloga po recenzje Grodziskiego! Link w nicku.

Dodaj komentarz