Kurczak bez tłuszczu: jak go spożywają Polacy?


Kurczak jest drobiem, który niewątpliwie najczęściej pojawia się na polskim stole. Polacy podają go pod różną postacią nawet kilka razy w tygodniu, co stawia to mięso bardzo wysoko w rankingach. Z reguły wybierany jest kurczak bez tłuszczu, który dodatkowo przygotowany dietetycznie dostarcza wszystkich składników odżywczych do organizmu i pozwala najeść się do syta. Kurczak, w jakiej formie jest preferowany na polskich stołach?

Sałatki z ekologicznym kurczakiem

Jednym z ulubionych dań Polaków jest sałatka. Dzieje się tak za sprawą prostego i szybkiego sposobu przygotowania, a także dowolności w kwestii składników. Pierś z kurczaka bez tłuszczu idealnie nadaje się do wszelkiej maści sałatek i nie uchodzi to uwadze ludzi. Dodawana jest zarówno do sałatki opartej na makaronie, kaszy, jak i ryżu.

W szczególności preferowana jest sałatka ze szpinakiem. Produkt ten dostarcza wielu składników odżywczych, co w połączeniu z kurczakiem, który ma dużo białka, jest idealnym energetycznym, ale wbrew pozorom dietetycznym daniem. Ponadto preferowane są również różne rodzaje sałat, które w połączeniu z kurczakiem sprawdzają się idealnie.

Dania egzotyczne dietetycznie w polskiej kuchni?

Oczywiście! Połączenie kurczaka z produktami takimi, jak ananas, curry, kasza kus kus to świetne połączenie. Dodatkowo całość może być przygotowana w pełni dietetycznie, co nie przysporzy dodatkowych kilogramów. W przypadku potraw egzotycznych kusi użycie jednego z dostępnych sosów, jednak zabieg ten może zaburzyć całą koncepcję, dlatego nie radzimy tego robić.

Wyjątkiem może być kurczak bez tłuszczu przygotowany na sposób marokański, gdzie sos gra główne skrzypce zaraz obok mięsa i dużej liczby warzyw. Ponadto znajduje się tam również czosnek, morele, a nawet cukinia. Jest to dobry przepis dla osób, które chcą urozmaicić codzienny jadłospis o coś, co zdobędzie ich podniebienie. Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet niedoświadczona w kuchni osoba.

Dania na parze – obiad bez smażenia

Gotowanie na parze jest niewątpliwie najbardziej dietetycznym sposobem przygotowywania posiłków. Dodatkowo, jeśli użyjemy produktów niezawierających tłuszczu takich, jak warzywa, czy kasze, otrzymujemy połączenie, które możemy stosować nawet każdego dnia. Jak przyrządzić kurczaka bez tłuszczu?

Dania na parze mogą być dowolnie skomponowane. Oznacza to, że do kurczaka możemy dodać wiele dodatków, które preferujemy, lub są nam zalecane. Szczególnie bogate w aromat i smak są mieszanki ziół. Mięso z kurczaka bez tłuszczu idealnie komponuje się z bazylią, oregano, czy ziołami prowansalskimi.

Również różnego rodzaju warzywa warto dodać do kurczaka gotowanego na parze. Marchewka, kalafior, a nawet wszystkim znane ziemniaki wzbogacą smak całej potrawy i dodadzą wyjątkowego uroku. Jeżeli chcesz otrzymać prawdziwą bombę witaminową – przygotuj wszystkie warzywa razem. Każde z nich dostarcza innych składników, dlatego połączenie wszystkich będzie idealne nie tylko pod względem smaku, ale również zdrowotnie.

To tylko kilka z najczęściej wybieranych sposobów przygotowania kurczaka bez tłuszczu przez Polaków. Podczas przygotowywania potrawy ważny jest nie tylko przepis, ale również wysokiej jakości składniki, które są pełnowartościowe i oferują maksymalną ilość minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wybieranie słabej jakości produktów może doprowadzić do tego, że koncepcja stworzenia idealnej potrawy legnie w gruzach. W celu zasięgnięcia większej ilości porad zachęcamy do lektury tekstu: Jak przyrządzić kurczaka, aby był dietetyczny.

Dodaj komentarz