Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska – kulinarny symbol Poznania


Według opisu chronionego oznaczenia geograficznego Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska jest produkowana wyłącznie z świeżego mięsa wieprzowego, wykrawanego w ciągu 48-72 godz. po uboju.

– Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, a jedynymi dodatkami są: sól warzona, świeżo zmielony pieprz czarny, świeży tarty czosnek oraz tarty majeranek, który do białej kiełbasy jest dodawany tylko w Wielkopolsce – mówi Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiego Cechu Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy. – Wszystkie składniki poza pieprzem pochodzą z Polski. Kiełbasa według normy powinna mieć 10-12 cm długości i średnicę do 3,3 cm.

Chronionego oznaczenia geograficznego mogą używać producenci z terenu całego województwa wielkopolskiego, a także 8 powiatów z województwa lubuskiego i 2 powiatów województwa kujawsko-pomorskiego. Są to odpowiednio powiaty: gorzowski, krośnieński, międzyrzecki, słubicki, strzelecko-drezdenecki, świebodziński, wschowski i zielonogórski z terenu Ziemi Lubuskiej. A z Kujaw – powiat mogileński oraz żniński.

Fot. Hieronim Dymalski

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz