Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska – kulinarny symbol Poznania


– Certyfikat pomógł wypromować rogale świętomarcińskie w całej Polsce i na świecie – mówi Jędrzej Solarski, zastępca prezydenta Poznania. – Chcemy, by Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska była tak samo rozpoznawalna. Musimy zacząć jednak od siebie samych i przekonać najpierw mieszkańców Wielkopolski, a potem całego kraju, że nasza biała jest rzeczywiście niepowtarzalna i wyjątkowo smaczna.

Producent, który chce znakować swoją kiełbasę unijnym oznaczeniem musi poddać się procedurze weryfikacyjnej. Przedstawiciele Wojewódzkich Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po przeprowadzeniu szczegółowej kontroli w zakładzie określają czy dany produkt spełnia precyzyjne warunki nadania tego oznaczenia. W tej chwili certyfikat przyznano 8 producentom.

We wtorek, 13 marca, w Centrum Kultury Zamek dziennikarze porównywali, który z nich produkuje najsmaczniejszą białą. Oceniano nie tylko smak, ale i wygląd kiełbasy, którą degustowano zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz