Kulinarny Puchar Polski rozstrzygnięty


Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek zostali wybrani najlepszymi kucharzami w Polsce. Zwyciężyli w Kulinarnym Pucharze Polski, którego finał odbył się na Międzynarodowych Targach Poznańskich podczas Polagry Gastro.

kucharze

Do środowego finału zakwalifikowało się 8 drużyn. W ostatni etapie zmagań Kulinarnego Pucharu Polski drużyny przygotowywały dania główne na bazie jarmużu, borówki oraz polędwiczki cielęcych. Drugie miejsce w finale zajęli Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, a trzecie Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko.

Kulinarny Puchar Polski to prestiżowy konkurs, którego celem jest odkrywanie i prezentowanie talentów kulinarnych oraz wyłonienie „Najlepszego z najlepszych”. Historia konkursu sięga roku 2000 kiedy miała miejsce jego pierwsza edycja. Od tamtego czasu KPP ciągle rozwija się i zdobywa coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym. Mogą wziąć w nim udział tylko kucharze, którzy w ciągu ostatniego roku zwyciężyli w jednym z 15 konkursów z listy eliminacyjnej.

O randze konkursu świadczy przychylność takich organizacji jak Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Euro-Toques Polska oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, które objęły patronat nad wydarzeniem. Konkursem zdobył również zainteresowanie międzynarodowego środowiska gastronomicznego. Potwierdzeniem tego jest m. in. formalna rekomendacja, której konkursowi udzieliło WACS (World Association of Chefs Societies), czyli Światowe Stowarzyszenie Społeczności Szefów Kuchni.

Karolina Nawrot

1 komentarz

  1. Alicja Malińska pisze:

    Gdynianie ślą najszczersze słowa uznania dla Kasi i Bogusia :)

Dodaj komentarz