Kulinarny festyn z okazji otwarcia Dworu Skrzynki (ZDJĘCIA)


Oferta restauracji Dworu Skrzynki opiera się na lokalnych produktach, głównie od wielkopolskich producentów – w menu znaleźć można m.in. ryby z Gospodarstwa Rybackiego – Ryszard Nogacz z Wierzenicy (gm. Swarzędz), lodów z Wytwórni Lodów z Kórnika, piwa z Browaru Szreniawa (gm. Komorniki), czy kiełbas dostępnych w kuchni grillowej z Wiejskiego Stołu – Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo). Na festynie nie zabrało regionalnego akcentu: mieszkańcy licznie odwiedzali stoiska rękodzielników z sąsiednich gmin i członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego Instytut Skrzynki jest operatorem, którzy oferowali swoje przysmaki: SER-ce Jadzi z Dobieżyna (gm. Buk), Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina), Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa.
Na pikniku swoje wspólne stoisko mieli również powiat poznański oraz Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, którzy zachęcali do skorzystania oferty turystycznej okolic. O edukację przyrodniczą zadbali przedstawiciele Wielkopolskiego Parku Narodowego, zaś tradycje i zwyczaje w wielkopolskiej wsi przybliżano na stoisku Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Piknik zakończył się niezwykle ciepło przyjętym, ponad godzinnym występem zespołu muzycznego Julia & Sweet Piano Jazz.
Informacje o bieżących działaniach obiektu oraz Instytutu znaleźć można na stronach Instytutu Skrzynki jak i Dworu Skrzynki oraz w mediach społecznościowych.

Czytaj także:

Dwór w Skrzynkach otwarty dla mieszkańców

Dwór Skrzynki zaprasza na kulinarny festyn z okazji otwarcia po rewitalizacji

Fot. Hieronim Dymalski

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz