Placki z soczewicy i ciecierzycy


Lato dobiegło końca, czas więc wyjąc z szafy swetry, ciepłe kurtki i buty. Dbanie o zdrowie jesienią to jednak nie tylko odpowiedni ubiór, ale też, a może przede wszystkim odpowiednia dieta. O tej porze roku w naszym klimacie powinniśmy rozsmakowywać się w daniach rozgrzewających i nieco cięższych niż wiosną czy latem. Idealnym produktem jesienią są strączki, z których możemy wyczarować rozmaite dania, i które to dostarczają nam sporo białka, witamin i minerałów.

Czerwona soczewica, a także ciecierzyca stanowią wspaniałą bazę do lekkich placków, które podawać można zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatkami do takich placków mogą być świeże i kiszone warzywa, pestki, a także duszone grzyby. Poniżej przedstawiam dwa przepisy, które mogą stać się inspiracją podczas jesiennego gotowania. Smacznego!

Placki z czerwonej  soczewicy

Składniki na około 6 sztuk:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/3 łyżeczki mielonej kozieradki

1 łyżka łuski babki jajowatej

olej kokosowy do smażenia

Do podania:

4 marchewki

2 pietruszki

olej kokosowy do smażenia

1-2 awokado

kilka ogórków kiszonych

1 pęczek natki pietruszki

świeżo mielony pieprz

sól

olej lniany do polania

pestki dyni

Przygotowanie:

Soczewicę umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą, tak przygotowaną odstawiamy na noc. W następnym dniu odlewamy nadmiar wody jeśli takowy jest. Namoczoną soczewicę blendujemy na gładką masę wraz z wodą, dodajemy pozostałe składniki i na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy pulchne placki. Marchew i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie smażymy na oleju kokosowym z dodatkiem soli i pieprzu. Placki podajemy ze smażonymi warzywami, plastrami kiszonego ogórka, kawałkami awokado, posiekaną natką pietruszki, pestkami dyni, olejem lnianym i świeżo mielonym pieprzem.

Placki z mąki z ciecierzycy

Składniki na 5 średnich placków:

1 szklanka mąki z ciecierzycy

1 szklanka wody

szczypta soli

1/2 dużej ugotowanej kalarepy (można zastąpić ziemniakiem, pietruszką, marchewką)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

opcjonalnie ulubione zioła

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

300 g kurek

1 biała cebula

sól kłodawska/ himalajska

pieprz

masło klarowane/olej kokosowy

do podania natka pietruszki, koperek

Przygotowanie:

Mąkę zalewamy wodą, dokładnie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na noc do lodówki. Kalarepę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ciasta wraz z solą i pietruszką. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki na złoty kolor. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, następnie dodajemy kurki i chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z placuszkami i posypujemy natką pietruszki lub koperkiem.

Anna Szewczak

Jestem położną, której pasją jest gotowanie w zgodzie z naturą i karmienie innych. Gotowanie od zawsze sprawiało mi wiele radości, dlatego postanowiłam swoimi przepisami na zdrowe, wegetariańskie dania dzielić się z innymi. W styczniu 2015 roku założyłam blog Good changes – z miłości do kuchni wegetariańskiej (goodchanges.pl) czyli dobre zmiany, na którym prezentuję swoje dania. Aktualnie jestem mamą na pełen etat i pełnowartościowe, domowe jedzenie to dla mnie podstawa w dbaniu o zdrowie mojej rodziny.

Dodaj komentarz