Kucharze pomagają Zosi


Otrzymaliśmy informację o akcji charytatywnej na rzecz Zosi, córki szefa kuchni z bełchatowskiej restauracji Jan. Odbędzie się ona w czasie IV edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki 8 września w Parku Solidarności w Radomsku. W akcję zbiórki pieniędzy mocno włączyli się szefowi kuchni w Poznania i Wielkopolski.

zosia

Waldemar Hołówka i Przemysław Wieloch podejmą się próby pobicia rekordu w ilości ugotowanej według tradycyjnej receptury zalewajki. Zupa będzie wydawana gościom za symboliczną złotówkę, a dochód zostanie przekazany na szczytny cel – pomoc podopiecznej Fundacji Wcześniak, Zosi Wieloch.

– Zosia jest ośmiomiesięczną dziewczynką, która dzielnie walczy z ciężką chorobą, jednak dzielność małej Zosi to za mało – potrzebne są fundusze – powiedział w rozmowie Waldemar Hołówko, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. – Przemek jest naszym przyjacielem, bardzo zdolnym kucharzem, laureatem konkursów kulinarnych, nie mogliśmy pozostawić go bez wsparcia i pomocy, to był prawdziwy i spontaniczny odruch serc.

Odpowiedziała na niego liczna grupa kucharzy z Wielkopolski, którzy skrzyknęli się i postanowili działać.

– Jedziemy silną grupą: Dawid Łagowski szef kuchni w Pałacu Mierzęcin, Tomek Roszyk doradca kulinarny, Jakub Ignyś – szef kuchni restauracji Mosaica w Hotelu Andersia, Dawid Wysocki szef kuchni w restauracji Hotelu Ilonn w Poznaniu, Michał Siudziński, szef kuchni i właściciel White Taste w Gnieźnie, Jakub Kasprzak, Tomek Purol (Blue Up Poznań), no i oczywiście ja. Mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem – mówi współorganizator poznańskiej grupy i uczestnik wyprawy Patryk Dziamski, doradca kulinarny Culinary Studio.

Chętnych do wyjazdu jest więcej, ale nie każdy może pojechać, bowiem zatrzymują go obowiązki w pracy:

– W Poznaniu musi zostać m.in. Ernest Jagodziński z Cuciny czy Roman Kosmalski z Zagrody Bamberskiej, który w sierpniu był pomysłodawcą kolacji charytatywnej. Oprócz rąk do pracy wieziemy do Radomska gorące serca, fundusze zebrane od kolegów, którzy nie mogą pojechać z nami oraz fanty na loterię – mówi Dawid Łagowski.

Podczas gotowania zupy w namiocie Szefów Kuchni odbędzie się licytacja różnych przedmiotów i usług gastronomicznych.

Współorganizatorami akcji są: Urząd Miasta Radomsko, Hotel*** TED i Restauracja Jan w Bełchatowie. Patronem jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Osoby i firmy zainteresowane wsparciem akcji proszone są o kontakt z:

Waldemar Hołówka, tel. 609548355, mail w.holowka@holsongroup.eu, lub

Przemysław Wieloch, tel. 691784761, mail przemekwieloch@gmail.com

Jeśli ktoś potrzebuje więcej informacji na temat małej Zosi Wieloch oraz, jak można jej pomóc, zapraszamy do odwiedzenia strony Fundacji Wcześniak TUTAJ

Nasza serdeczna prośba, jeśli jesteście otwarci na takie działania, nie pozostawajcie obojętni. Nie zawsze liczą się pieniądze. Nie zawsze możemy się nimi podzielić. Ważne są chęci niesienia pomocy. Roześlijcie tę informację do swoich znajomych, umieśćcie ją na waszych profilach FB. Każda pomoc się liczy. Zosia, jak będzie mogła na pewno powie WAM wszystkim dziękuję!

Dodaj komentarz