Kucharze Master Chefa gotują, by pomóc bezdomnym zwierzętom


Hala D.O.M.88 na terenie osiedla City Park w Poznaniu będzie gościć dzisiaj tj. w sobotę  niesamowite wydarzenie kulinarno-charytatywne pod nazwą „MASTER CHEF 4 DOGS czyli Nakarmimy Ciebie, jeśli ty nakarmisz je”. To niezwykłą impreza gdzie gotować będą uczestnicy 2-ej edycji kulinarnego show Master Chef na rzecz Przytuliska Przyborówko Rusiec dla bezdomnych zwierząt.

Marcin Kaczmarek-Pielin z lewej

Sprawcą całego zamieszania, organizatorem oraz duszą przedsięwzięcia jest Marcin Kaczmarek-Pielin, który jest obecnie kucharzem w Yeżyce Kuchnia:

– Zapraszamy wszystkich, którym bliski jest los bezdomnych zwierząt, a jednocześnie lubią coś smacznego przekąsić. Wystarczy przyjść i przynieś dary lub datki dla bezdomnych zwierząt ze schroniska w Przyborówku, aby otrzymać posiłek przygotowany przez Master Chefów. Co więcej każdy będzie mógł porozmawiać z uczestnikami programu, zrobić sobie z nimi zdjęcie – mówi Marcin.

W Poznaniu gotować na pewno będzie Ewelina Stanek. Gotowanie dla niej to coś więcej niż upichcenie obiadu. To cała feria kolorów, zapachów i faktur. Z jej gotowaniem wiąże się filozofia, która ciągnie za sobą doznania smakowe i wzrokowe. Kocha wszystko co związane jest z gotowaniem i nie stroni od podrobów, a właściwie bardzo je lubi. W kuchni ma serce na dłoni.

Spotkamy się także z Adamem Piotrem Mostowskim, który walczył z wiewiórkami, ugotował pytona, a przegrał z pasternakiem. Miłośnik dobrej kuchni, a przede wszystkim ryb i owoców morza, więc jeżeli ktoś się zastanawia czy ryby jednak mają głos to będzie można się o to zapytać Adama.

– Zapraszam 22 marca do Poznania na wyjątkową imprezę. Będę wraz z innymi uczestnikami Master Chef gotował dla czworonożnych przyjaciół ze schroniska. Jeżeli chcecie pomóc bezdomnym zwierzętom nie może Was tam zabraknąć – zaprasza Leszek Wodnicki. Najstarszy uczestnik drugiej edycji programu. Dotarł aż do 6-ki najlepszych kucharzy Master Chefa. Gotuje ze stoickim spokojem o czym wszyscy się przekonali. Zdecydowany fan talentu i doświadczenia Magdy Gessler. – Jeżeli ktoś się kiedyś zastanawiał co i jak jadają Dinozaury to Leszek wie to najlepiej – mówi Marcin Kaczmarek Pielin.

Gotować też będzie Hania Stelmaszyk: Kocha gotować, jest to jej pasja, jej „konik”, coś co ją napędza na co dzień. Ci którzy oglądali kulinarne show wiedzą, że ogromny wpływ na kuchnię Hania ma pewien, tajemniczy zeszyt z przepisami. Uwielbia kuchnię polską i taką też niebawem będzie można się rozkoszować w poznańskiej restauracji Hani.

Diana Volokhova Sargsyan to kolejna osoba, która włączyła się się do akcji. Diana mieszka pochodzi z Armenii. Gotować zaczęła już w dzieciństwie, a w wieku 12 lat sprzedała swoje pierwsze ciasto! Uwielbia przyrządzać potrawy tradycyjnej kuchni ormiańskiej, szczególnie te z dodatkiem bakłażana. Jej marzeniem jest prowadzenie własnej cukierni, w której oferowałaby gościom wypieki z całego świata.

Pasjonat gotowania od najmłodszych lat to Bartosz Bykowski. Organizator warsztatów kulinarnych dla dzieci, dorosłych i seniorów. Lubi eksperymentować w kuchni i tworzyć nowe niebanalne połączenia i smaki. Uczestnik II edycji Master Chef w TVN. – Gotować każdy potrafi, potrzeba tylko trochę dobrych chęci – twierdzi Bartosz.

Mechanizm jest prosty. Wystarczy wspomóc rzeczowo lub finansowo Przytuliska by skosztować coś pysznego przygotowanego przez uczestników Master Chefa. Co można ze sobą przynieść, co wspomoże życie tych biednych czworonogów. Organizatorzy przygotowali listę pomysłów dla niezorientowanych. W schronisku potrzebne są m.in.: karma sucha i mokra, ryż, makaron, kasza, stare koce, kołdry, poszwy i ręczniki na posłania dla zwierząt, miski i stare garnki, środki czystości, lekarstwa i środki opatrunkowe, zabawki, gryzaki, gazety nie na błyszczącym papierze.

– A jeżeli uważacie, że to mało, to najpiękniejszym prezentem dla psiaków będzie kochający dom, pełna miska i ludzie, którzy wezmą na spacer, posmyrają po brzuszku i pozwolą położyć mordkę z wielkim nosem na kolanach i podrapią za uchem – mówi Marcin.

No dobrze, ale co jak już pomożemy zwierzakom będzie można zjeść. Z produktów dostarczonych przez Makro Cash & Carry kucharze przygotują:

– Dwie zupy, grochową i kukurydzianą na mleku kokosowym z czarnym sezamem i chilli, maślane ziemniaczki w cebulce z gzikiem i pesto szczypiorkowym, wątróbkę drobiowa z jabłkami karmelizowanymi w winie, mus z białej czekolady na owocach z czerwonym pieprzem. Plus to co upieczemy na własną rękę – mówi Marcin Kaczmarek-Pielin.

Przychodząc na imprezę nie trzeba pozostawiać swoich pupili w domu. Można przyjść z nimi. Będą dla nich ustawione miski z wodą, a także wór z karmą, aby nasze pociechy nie dostawały ślinotoku gdy ich właściciel będą degustować swoje menu.

– Ruszamy o 14 i gotujemy do wyczerpania zapasów. Zapraszamy wszystkich chętnych spędzić miłe popołudnie, zjeść coś smacznego i oczywiście pomóc potrzebującym zwierzakom – mówi Marcin.

Akcję wspomaga: City Park użyczył Halę D.O.M.88, M.Ferber wypożyczył kuchenki i akcesoria do gotowania, Fusion Gusto przekazał mikrozioła, kiełki i kwiaty jadalne, Kulinarny Poznań wspiera akcję promocyjnie, a blog Smaczny Turysta dobrym słowem.

 

Dodaj komentarz