KORONAWIRUS: burmistrz Buku o sytuacji w gminie


Burmistrz Buku wystosował też apel do właścicieli i pracowników placówek handlowych, działających na terenie bukowskiej gminy o przestrzeganie zasad higieny i bezpieczeństwa, przede wszystkim, by zwracać klientom uwagę na konieczność zachowania bezpiecznej odległości w kolejkach i przy kasie (przynajmniej 1-1,5m), a także nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kaszlał i nie kichał w naszym kierunku, ani na produkty spożywcze. Poza tym należy:
– Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych.
– Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60%), w szczególności:
– przed rozpoczęciem pracy;
– przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
– po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
– po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
– po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
– po skorzystaniu z toalety;
– po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
– po jedzeniu, piciu,- lub paleniu;
– po kontakcie z pieniędzmi;
– Ograniczać, w miarę możliwości, ekspozycję w punktach handlowych żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia, szczególnie pieczywa, ciast, a tam gdzie żywność nieopakowana jest pakowana przez konsumenta – zwracać uwagę na właściwą higienę.
– Ograniczać możliwość przebierania i dotykania produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
– Promować wykorzystywanie do pakowania rękawic foliowych oraz torebek.
– Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.
– Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP.
– Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.
– Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
– Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne:
-powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
– wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz