Kontrole żywności w roku 2012


W rejestrach Oddziału Higieny Żywności i Żywienia i Przedmiotów Użytku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu w roku 2012 znajdowało się ponad 8.600 obiektów produkcji (wytwórnie żywności), obrotu (sklepy, hurtownie, kioski, stragany) oraz żywienia (stołówki, bary, restauracje, puby) a także środków transportu służących do przewozu żywności. Kontrolą objęto blisko połowę wszystkich placówek.

W sklepach i kioskach z żywnością oraz na straganach przeprowadzono 3.163 kontrole sanitarne. Za uchybienia sanitarno-higieniczne m.in: brak porządku, higieny osobistej i higieny sprzedaży, zły stan sanitarno-techniczny, obecność szkodników, zatrudnianie osób bez aktualnych orzeczeń lekarskich, sprzedaż środków spożywczych niewłaściwej jakości i po upływie terminu przydatności nałożono 217 mandatów na kwotę 48.170 zł.

Wydano 96 decyzji zobowiązujących właścicieli obiektów do poprawy w nich stanu sanitarno-technicznego w tym 6 decyzji zamykających sklepy spożywcze z powodu obecności gryzoni i ich odchodów oraz z uwagi na brak ciepłej i zimnej wody, a także panujący brud i nieład. Zamknięto sklep, kiosk, 2 hurtownie oraz 2 samochody sprzedające w niewłaściwych warunkach żywność. Liczba tych decyzji uległa znacznemu zmniejszeniu – w porównaniu z 2011 aż o 46.

W zakładach produkujących żywność przeprowadzono 758 kontroli. Za uchybienia sanitarno-higieniczne nałożono 62 mandaty na sumę 15.680 zł. wydano 34 decyzje naprawcze. W tej grupie zakładów zanotowano wzrost zamknięć – z 5 w 2011 roku aż do 8. Były to: zakład produkujący wyroby garmażeryjne, punkt małej gastronomii, 5 piekarni i pizzeria. Uchybienia dotyczyły m. in. niedostosowania asortymentu produkowanych wyrobów do możliwości techniczno-sanitarnych zakładów, antysanitarnych warunków produkcji, obecności mysich odchodów, braku zgody na działalność.

W zakładach żywienia przeprowadzono 1.964 kontrole. Za nieprawidłowy stan sanitarno-porządkowy w obiektach nałożono 97 mandatów na 27.400 zł, sporządzono 80 decyzji naprawczych i 5 zamykających (4 punkty małej gastronomii w tym 3 zostały zamknięte w czasie trwania turnieju EURO2012 oraz 1 bufet ) za złe warunki sanitarne panujące w trakcie produkcji, brak badań lekarskich pracowników, ślady gryzoni i obecność karaczanów oraz za brak bieżącej zimnej i ciepłej wody.

W porównaniu do roku 2011 można stwierdzić, że stan sanitarny utrzymuje się na podobnym poziomie. Jednakże znacznie, bo dwukrotnie wzrosła liczba zakładów, które nie otrzymały zgody na rozpoczęcie działalności (z 10 w 2011 do 20 w 2012). Można więc wysnuć wniosek, iż przedsiębiorcy nie przygotowują należycie zakładów do ich otwarcia.

Świadczyć to może o niedostatecznym zaangażowaniu osób pragnących rozpoczynać produkcję czy sprzedaż artykułów spożywczych czy też o nieznajomości a wręcz lekceważeniu przez nich przepisów żywnościowych.

Również znacznie, bo przeszło dwukrotnie wzrosła liczba wniosków o ukaranie kierowanych do WSSE w Poznaniu (w 2011 – 9, w 2012 – 19). Właściciele zakładów rozpoczynali działalność „na dziko” – bez zgody, co było główną przyczyną nakładania na nich kary pieniężnej.

Dodaj komentarz