Konkurs Polska Nalewka Roku podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w Poznaniu odbywa się nieprzerwanie od 2007 roku a w gronie jego laureatów są uznani dziś Mistrzowie Nalewek z całej Polski.
Uczestnictwo w konkursie to nie tylko możliwość poddania swoich domowych trunków pod ocenę ekspertów ale także okazja do spotkań, wymiany doświadczeń porad i pomysłów z szerokim gronem twórców nalewek z całej Polski.
Tegoroczny konkursu Polska Nalewka Roku odbędzie się w sobotę 17 sierpnia 2024 w Poznaniu. Laureatów ogłosimy o godzinie 20.00 na scenie na poznańskim Placu Kolegiackim. Miejscem obrad jury, oraz tradycyjnego spotkania uczestników i sympatyków konkursu – posiedzenia Honorowej Kapituły Dobrego Smaku, będzie hotel Kolegiacki
Jak oceniane są nalewki w konkursie Polska Nalewka Roku?
Kapituła Dobrego Smaku (jury konkursu) składa się z laureatów poprzednich edycji konkursu – doświadczonych nalewkarzy, oraz ludzi mediów i przedstawicieli partnerów festiwalu. Przewodniczącym Kapituły, jest od roku 2023 doświadczony juror, dziennikarz kulinarny, autor książek, audycji radiowych i telewizyjnych i podcastów red. Paweł Loroch. Funkcję Przewodniczącego Seniora pełni mistrz nalewek i nestor polskiego nalewkarstwa – Zbigniew Sierszuła. Jedno z miejsc w jury zawsze przypada lauretowi poprzedniej edycji konkursu.
Każdy z członków jury ocenia każdą z nalewek w „ślepej” degustacji, znając jedynie jej numer (nalewki serwowane są w jednakowych kieliszkach na numerowanych polach a butelki niewidoczne dla jurorów), przyznając jej od 1 do 10 punktów. Choć klarowność, stopień dojrzałości, wybawienie czy aromat nalewki są brane pod uwagę, na poznańskim konkursie stanowią one składowa noty ogólnej – ogólnego wrażenia wyrażanego w dziesięciopunktowej skali.
Głosy poszczególnych jurorów ważą tyle samo. O nagrodach decyduje suma punktów, w przypadku wątpliwości lub remisów następuje powtórna degustacja i głosowanie.