Karnowałowe pogotowie kulinarne z makaronem w tle


Karnawał w pełni rozpoczęty, startuje zatem sezon na różnego rodzaju domówki. Należy pamiętać, że połowa sukcesu podczas takiej imprezy w domu to oczywiście menu, musimy zadbać o każdy szczegół, tak aby naszym gościom niczego nie brakowało. Jest kilka istotnych zasad, których należy przestrzegać przygotowując imprezowe tapas.

 

Na początek lekkostrawnie i oryginalnie
Jak wiadomo każdy z naszych gości może mieć inne upodobania kulinarne, warto zatem albo przed imprezą wypytać ich o swoje preferencje, albo też przygotować uniwersalny bufet, który z założenia będzie odpowiadał wszystkim uczestnikom imprezy. Należy jednak trzymać się dwóch zasad – ma być lekko i oryginalnie. Lekkostrawne potrawy na imprezie to podstawa zabawy do samego rana, dzięki tego typu posiłkom będziemy mieć pewność, że nic nie zaszkodzi naszym gościom. Oryginalne dania przykują oko i wprowadzą wszystkich w podziw, każdy przecież uwielbia jeść to co pięknie wygląda. Z założenia jemy oczami!

Niezawodne opcje
W każdym karnawałowym menu powinno być kilka tak zwanych pewniaków, czyli dań, które nigdy nas nie zawiodły i z pewnością każdemu będą smakować. Tutaj także istotną rolę odgrywa forma podania, ilość, a także kształty cieszące oko. Jednym z takich ciekawych dań są np. potrawy z makaronu. Pole to eksperymentowania jest tu naprawdę szerokie.

– Makaronowych kształtów jest cała masa, każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki temu, że w dzisiejszych czasach mamy do wyboru gwiazdki, rurki, świderki, pierożki i wiele, wiele innych kształtów pomysłów na makaronowe dania jest tysiące. Osobiście podczas karnawału stawiam przede wszystkim na makaronowe sałatki – tradycyjne, sprawdzone potrawy, które z pewnością będą smakowały gościom – mówi Beata Szostak, ekspert z firmy Międzybrodzki Makaron.

Poza sprawdzonymi daniami na zimno, które nasycą naszych gości podczas imprezy nie możemy zapomnieć o ciepłym posiłku. Powinniśmy zadbać aby nasi goście otrzymali przynajmniej jedno danie na gorąco. Tutaj stawiamy na zupy, które w szybki sposób możemy podgrzać. Dobrą alternatywą będą także zapiekanki zarówno te makaronowe jak i np. z ziemniakami i warzywami.

 

Makaron pierożek z brokułami

mamaron pierożek z brokułamiSkładniki:

200 g Makaron Międzybrodzki Pierożek
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 brokuł
4 pomidorki koktajlowe
100 g sera feta (albo inny kozi)
2 łyżki prażonego słonecznika
sól i pieprz do smaku

Wykonanie: Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie. Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.

 

Pierożek a’la lasagne

pierozęk a la lasagbaSkładniki:
Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
Łopatka wieprzowa – ½ kg
Cebula – 2 szt.
Czosnek – 5 ząbków
Pomidory pelati– 2 małe puszki
Olej – 3 łyżki
Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Wykonanie: W pierwszej kolejności gotujemy i hartujemy makaron. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy zmielone na maszynce mięso, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i połączyć z makaronem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku.

Zioła prowansalskie  – mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji używana w celach kulinarnych. W skład wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, pieczywa, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów, serów oraz potraw z ryb i drobiu. 

 

Dyniowa z kaparami, płatkami chili i makaronem

dyniowa z kaparami

Składniki:
Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
dynia – ok. 1 ½ kg
cebula – 2 średnie szt.
kapary z zalewy – 1 łyżka
płatki chili – ¼ łyżeczki
olej – 3 łyżki
słodka śmietanka – 100ml
woda
sól do smaku

Wykonanie: Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.

Kapary są blisko spokrewnione z kapustą. Pochodzą prawdopodobnie z zachodniej lub środkowej Azji, jednakże dziś rosną także w Europie, w rejonie śródziemnomorskim, w Afryce (Egipt, Maroko, Algieria) i Stanach Zjednoczonych. Greków. Jako przyprawy używa się pąków wieloletniego (może rosnąć 20-30 lat) krzewu kaparowego, które są zbierane ręcznie wcześnie rano suchego dnia, a następnie marynowane w oleju, zalewie solnej lub occie (w długich, wąskich, szklanych słoiczkach).  Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego, sałatek, pizzy i dań pikantnych. Doskonale smakują w połączeniu z oregano, bazylią, czosnkiem, estragonem i marynowanymi oliwkami. Należy jednak unikać duszenia kaparów w wysokich temperaturach, bowiem tracą wówczas swój niepowtarzalny smak. 

 

 

 

Dodaj komentarz