Jest oświadczenie UMP ws. upublicznienia przez wojewodę wyników kontroli

Inspektorzy wojewody wielkopolskiego skontrolowali dziesięć odcinków dróg publicznych na terenie Poznania. Dziś Urząd Wojewódzki upublicznił wyniki kontroli. Reakcja Urzędu Miasta Poznań, który jak twierdzi nie otrzymał jeszcze wystąpienia pokontrolnego, była natychmiastowa.

Wojewoda skontrolował poznańskie drogi: „Nie spodziewałem się, że liczba uchybień będzie tak duża”

– Wojewoda Wielkopolski prowadzi w Urzędzie Miasta Poznania kontrolę, której przedmiotem są zagadnienia związane z wykonywaniem przez Prezydenta Miasta Poznania zadań związanych z zarządzaniem ruchem na drogach publicznych położonych w mieście Poznaniu. Sam fakt wszczęcia takiej kontroli nie jest niczym nowym, ani zaskakującym – mówi Hanna Surma, rzecznik prasowy Prezydenta Poznania i Urzędu Miasta.  – Liczba działań kontrolnych różnych do tego uprawnionych organów jest stosunkowo wysoka – wynosi do kilkunastu w kwartale. Wynika ona z przyjętych planów, czasem są to kontrole doraźne. Jednak obecna kontrola nie jest zakończona ostatecznym rozstrzygnięciem, więc ujawnianie jej domniemanych ustaleń na tym etapie jest przedwczesne i – jak dotąd – niepraktykowane. Czynności kontrolne zakończyły się 9-go lutego br. Obecnie UMP oczekuje na projekt wystąpienia pokontrolnego, do którego – zgodnie z ustawową procedurą ma prawo odnieść się w formie umotywowanych pisemnych zastrzeżeń. Ostatecznym dokumentem kontroli jest wystąpienie pokontrolne, podpisane przez kierownika jednostki kontrolującej i przekazane kierownikowi jednostki kontrolowanej. W świetle powyższego, przekazanie dziennikarzom i ujawnianie opinii publicznej informacji o domniemanych nieprawidłowościach, do których Prezydent Miasta Poznania odnieść się nie miał szans, jest niezrozumiałe i niezgodne z dotychczasowymi standardami. Zastosowanie takiego rozwiązania można zinterpretować jako jawne naruszenie uprawnień przysługujących kontrolowanemu. Do tej pory Wojewoda Wielkopolski nie informował mediów o ustaleniach prowadzonych i niezakończonych kontroli.