Warzywne curry


Początek tegorocznej jesieni był niezwykle ciepły i przyjemny, ale niestety wraz z upływającym czasem pojawiły się deszczowe i zimne dni. Takie, kiedy nie będziemy chcieli wychylić nawet nosa spod kołdry.  A gdy już wyjdziemy z łóżka, pójdziemy do pracy to cały dzień będziemy marzyć o powrocie do domu i pysznym, rozgrzewającym obiedzie. Najlepiej szybkim w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się wtedy warzywne curry, które rozgrzeje nas od środka, a zawarta w nim kurkuma ochroni przed przeziębieniem.

Poniżej znajdują się dwa przepisy na zupełnie różne curry warzywne – oba pyszne i warte wypróbowania!

Curry z białą rzodkwią i batatami

 

Składniki na 4-5 porcji:

1 biała rzodkiew

3 cebule

2 bataty

200 g boczniaków

1/2 pomarańczowej lub żółtej papryki

1 pęczek natki pietruszki

masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

200 ml mleka kokosowego (można zastąpić 30% śmietanką)

1 i 1/2 łyżeczki łagodnej pasty curry

1 i 1/2 łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka curry

pieprz

sól himalajska/ kłodawska

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy masło lub olej. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski i wszystko podsmażamy. Boczniaki  i rzodkiew  kroimy w cienkie paski, a następnie dodajemy do cebuli i papryki. Warzywa dusimy aż zmiękną i kolejno dodajemy przyprawy i mleko kokosowe. Bataty obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do curry dodajemy bataty i dolewamy tyle wody, aby bataty mogły się ugotować. Gdy zmiękną dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą do smaku. Podajemy z ryżem bądź z pieczywem.

Curry z białych warzyw ze smażonymi bananami

 

Składniki na 3 porcje:

2 duże korzenie pietruszki lub 3 średnie

1/2 dużego selera

250 ml mleka kokosowego (można zastąpić 30% śmietanką)

1/2 szklanki wody

1/2 łyżki łagodnej pasty curry

1/2 łyżeczki kurkumy

sól

świeżo mielony kolorowy pieprz

2 banany

olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

2 łyżki mąki z ciecierzycy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Następnie podsmażamy je na oleju  lekko soląc. Warzywa podlewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie w małym rondelku rozgrzewamy olej. Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na złoty kolor i odsączamy je na papierowym ręczniku, a następnie przekładamy banany na talerzyk tak, by się nie stykały, bo się skleją. Do gotujących się warzyw wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry, kurkumę, doprawiamy solą i pieprzem. Curry gotujemy jeszcze około kwadrans. Jeśli wolicie lekko zagęszczone curry posypcie je na wierzchu 2 łyżkami mąki z ciecierzycy, porządnie wymieszajcie i zagotujcie. Mąka z ciecierzycy podkręci żółty kolor potrawy i delikatnie zagęści danie. Curry podajemy  z plastrami smażonych bananów na wierzchu i np. w towarzystwie ryżu.

Anna Szewczak

Jestem położną, której pasją jest gotowanie w zgodzie z naturą oraz karmienie innych. Gotowanie od zawsze sprawiało mi wiele radości, dlatego postanowiłam dzielić się swoimi przepisami na zdrowe, wegetariańskie dania. W styczniu 2015 roku założyłam blog Good changes – z miłości do kuchni wegetariańskiej (goodchanges.pl) czyli dobre zmiany, na którym prezentuję swoje przepisy. Aktualnie jestem mamą na pełen etat i pełnowartościowe, domowe jedzenie to dla mnie podstawa w dbaniu o zdrowie mojej rodziny.

 

Dodaj komentarz