Jem i ile chcę… bez mięsa


Już po raz ósmy Restauracja Przedwiośnie w Gościńcu Sucholeskim w Suchym Lesie zaprasza swoich gości na jednodniowy festiwal All You Can Eat. Na talerzu były już m.in. kuchnia myśliwska, azjatycka, meksykańska czy truskawki. Tym razem temat szczególny, bowiem restauracja szczycąca się cenionym przez gości menu polskim z przewagą dań mięsnych, zaprasza wegan i wegetarian.

11050714_938308302867677_319642886177957379_n

– Nie było naszą ideą przygotowania festiwalu dla ludzi wykluczających ze swojego jadłospisu mięsa. Chcieliśmy zaprosić także tych, którzy w swojej diecie nie stronią od mięsa, ale z różnych powodów je ograniczają lub które sezonowo dają pierwszeństwo warzywom – mówi organizatorka festiwalu Patrycja Nowaczyk – Warto również dodać, że patronatem naszą imprezę objęło Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Nie przypadkiem jednak Restauracja Przedwiośnie podjęła temat kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Od kilka bowiem lat posiada oddzielne menu dla osób z problemami metabolicznym zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Serwuje dania bezglutenowe oraz niskobiałkowe. Posiada również certyfikaty stowarzyszeń i firm zajmujących się tego typu żywieniem.

– Przyglądając się chorobom takim jak celiakia oraz fenyloketonuria, poznając problemy, z jakimi borykają się chorzy oraz ich bliscy postanowiliśmy pomóc i ułatwić wyjście do restauracji, czy zorganizowanie przyjęcia poza domem. Chcemy, aby nasi goście nie martwili się już tłumacząc kilkakrotnie, co można podać przy prowadzonej diecie. Z pomocą Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią oraz wyśmienitych dietetyków stworzyliśmy kartę dań, w której można znaleźć coś dla siebie lub swojej pociechy – dodaje Patrycja Nowaczyk.

To jednak nie wszystko, ponieważ na specjalne zamówienie kucharze Restauracji Przedwiośnie przygotowują również menu dla osób z innymi rzadkimi chorobami metabolicznymi.

Event All You Can Eat skierowany zarówno do restrykcyjnych wegan, jak również osób chcących żyć fit.

– Naszym gościom festiwalowym zaserwujemy bezglutenowe pierogi, naleśniki i inne specjały – mówi szef kuchni Przemysław Augustyniak.

A oto pełne menu, które dostępne jest bez ograniczeń po zapłaceniu 59 złotych:

Flaczki wegańskie
Zupa z gruszki i pietruszki
Gołąbki z soczewicą duszone w pomidorach
Tagliatella warzywna z pesto z pieczonych buraków i orzechów piniowych
Papryka pieczona nadziewana warzywami i tofu
Tatar z awokado
Hummus z suszonymi pomidorami
Boczniaki z makaronem gryczanym sobą
Wegańskie sajgonki z avocado, papryką, marchewką i tofu
Szaszłyki warzywne na zielonej soczewicy
Naleśniki wegańsko–bezglutenowe z warzywami julienne w gęstym sosie pomidorowym
Pierogi wegańsko-bezglutenowe z borowikami szpinakiem i tofu
Kotleciki gryczane w sosie grzybowym
Kapuściane placuszki z mieszanki mąki gryczanej oraz ryżowej z kwaśną śmietaną ze słonecznika
Pasztet z czerwonej soczewicy z czarnuszką
Wegańskie burgery z czerwonej fasoli buraków i brązowego ryżu z majonezem z białej fasoli
Wegańska fasolka po bretońsku
Cukinia faszerowana musem z orzechów włoskich i kaszy jaglanej
Curry z tofu, ziemniakami, ananasem, papryką i zielonym groszkiem
Smażony makaron ryżowy z warzywami
Polenta z kaszy kukurydzianej z pesto bazyliowym
Tapenada z czarnych oliwek i pieczonym pomidorkiem cherry
Zielona soczewica z concase z pomidorów malinowych
Pasta z zielonych oliwek z mandarynką i orzechem nerkowca
Frytki z selera, marchewki i ziemniaków z dipami
Pudding z Tapioki z musami owocowymi
Pralinki orzechowo-daktylowe
Wegańska Pana Cotta

Fot. Restauracja Przedwiośnie

Dodaj komentarz