Osiemnaste urodziny to jedna z najbardziej wyczekiwanych imprez. Wejściu w dorosłość towarzyszą zazwyczaj nie tylko najbliżsi przyjaciele, rodzina i wspaniałe prezenty, ale również huczne przyjęcie i smaczne potrawy. Wśród smakołyków obowiązkowo musi znaleźć się też osiemnastkowy tort – jak jednak wybrać najlepszą propozycję z bogatej oferty wypieków?
Rodzaje tortów na 18. urodziny
Urozmaicony asortyment cukierniczy nie ułatwia wyboru. Ciekawe smaki oraz zróżnicowane kształty urodzinowych ciast sprawiają, że trudno wybrać tort, który zagości na talerzach gości. Wśród dostępnych tortów w Poznaniu wyróżnić można m.in. dwupiętrowe wypieki zamawiane z myślą o większej liczbie osób, a także klasyczne jednopoziomowe wypieki – przeważnie prostokątne lub okrągłe. Dość dużą popularnością cieszą się również ciasta w kształcie liczb 1 i 8. Nie ulega jednak wątpliwości, że niezwykle ważną kwestią jest też smak. Propozycje cieszące się niemałym zainteresowaniem to przede wszystkim torty na bazie jasnego biszkoptu. Mogą być przełożone bitą śmietaną i owocowymi musami lub serkiem mascarpone i świeżymi owocami. Często wybierane są także ciasta z ciemnego biszkoptu np. nasączone kawą, z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów czy z białą czekoladą i odświeżającym musem miętowym.
Dekoracje na urodzinowym wypieku
Urodzinowy tort powinien nie tylko świetnie smakować, ale również perfekcyjnie się prezentować. Warto zatem zdecydować się na dekoracje, które wkomponują się w wystrój pomieszczenia i przypadną do gustu świeżo upieczonemu osiemnastolatkowi. Sporym zainteresowaniem cieszą się propozycje, które wskazują na hobby solenizanta – na tego typu tortach pojawiają się np. motywy nawiązujące do ulubionych grup muzycznych czy książek i filmów. Niemałą grupę stanowią także foto torty – ich zaletą jest możliwość umieszczenia wybranej fotografii. Nie należy jednak zapominać o propozycjach w stylu glamour (np. z charakterystycznymi pikowaniami i jadalnymi perełkami), tzw. nagich tortach lub ciastach z ozdobami wykonanymi z masy cukrowej.
Rozmiar i waga osiemnastkowego tortu
Wybierając wagę i rozmiar ciasta, w pierwszej kolejności należy sugerować się liczbą zaproszonych na uroczystość gości. Szacuje się, że w przypadku niewielkich imprez (maksymalnie 10 osób) warto wybierać torty o średnicy ok. 20 cm i nieprzekraczające 2 kg. Jeśli natomiast przewidujemy ok. 20-osobową imprezę, należy zastanowić się nad ciastem o średnicy ok. 28 cm i wadze ok. 2,7 kg. Z kolei osiemnastkę na więcej niż 30 osób powinien uświetniać ważący blisko 5 kg tort o średnicy ok. 37 cm.