Jak podawać ciasta i desery?


Deser to dla wielu osób jeden z ulubionych posiłków. Z pewnością podczas obiadu najbardziej wyczekują na niego najmłodsi jednak i wśród dorosłych nie zabraknie miłośników wypieków. Imieniny, urodziny, święta – jest wiele okazje podczas, których na stole pojawiają się ciasta, babeczki lub tort. W jaki sposób należy je serwować zgodnie ze sztuką dobrych manier? Przeczytaj, jak podawać ciasta i desery w domu.

Patera do serwowania wypieków 

Do serwowania przeróżnych wypieków służy przede wszystkim patera. To gustowne naczynie o prostym kształcie, które wyeksponuje ciasta czy babecki w elegancki sposób. Do dyspozycji są m.in. patery jedno- jak również kilkupiętrowe, dzięki czemu bez problemu zmieścisz na niej pokrojone na kawałki ciasto, a samo naczynie nie zabierze wiele miejsca na stole. Warto wybrać paterę ze szklanym kloszem. Sprawi on, że wypieki dłużej pozostaną świeże.

Co jeszcze będzie ważne w kontekście wyboru patery na wypieki? Zadbaj, aby jej estetyka współgrała z zastawą stołową. Zwróć także uwagę na materiał, z którego została wykonana. Porcelana z pewnością okaże się gustowna, lecz także ciężka i krucha. Elegancko zaprezentuje się także kamień i szkło.

Talerzyki deserowe

Jeśli planujesz podać deser, to koniecznie musisz zaopatrzyć się w talerzyki deserowe. Znajdują się one w niemal każdej zastawie stołowej, także z pewnością i Ty posiadasz je w domu. Często zdarza się, że goście otrzymują talerzyki deserowe z innej zastawy niż pozostały serwis obiady, nie jest to jednak w dobrym guście, szczególnie gdy urządzasz wystawną kolację bądź przyjęcie. Możesz jednak pokusić się o wybór talerzyków deserowych z innego kompletu jeśli ich stylistyka nie będzie znacząco odbiegać od serwisu, który znajduje się na stole (kolor i kształt jest ten sam lecz na talerzykach deserowych znajduje się także dodatkowe zdobienie).

Jak powinny wyglądać talerzyki deserowe? Nie ma w tym przypadku reguły. Mogą być okrągłe lub kwadratowe. Z porcelany lub ze szkła, a nawet ceramiki. Jednolite bądź we wzory. Podobnie, jak pozostałe elementy zastawy stołowej, nie muszą mieć białego koloru. Pamiętaj jednak, że biel to kolor uniwersalny więc warto rozważyć ten wybór.

W zależności od rodzaju deseru, talerzyki może zastąpić także salaterki, miseczki, a nawet wysokie szklanki.

Sztućce do ciasta i deserów

Największą trudność w większości polskich domów stanowi wybór sztućców do deserów. Najczęściej goście otrzymują po prostu małe łyżeczki. Nie zawsze jest to dobre rozwiązanie. Do ciast należy podawać specjalne widelczyki. Łyżeczki podaje się wyłącznie do deserów o częściowo lub całkowicie płynnej konsystencji, np. kremów z owocami lub lodów. Jeśli zatem nie posiadasz jeszcze widelczyków, to warto wybrać się na zakupy.

Jak podawać desery?

Ciasta powinny zostać podzielone na niewielkie porcje, które goście mogą łatwo sami nałożyć na talerzyk deserowy. Nie każdy jest fanem słodkich przysmaków, dlatego warto podać również owoce. To zdrowy deser, którym można zajadać się bez wyrzutów sumienia. Do deserów nie podaje się noży. I jeszcze jedna istotna kwestia: zanim podasz deser, warto uprzątnąć stół i zaproponować filiżankę herbaty lub kawy.

Dodaj komentarz