Karmienie piersią jest czynnością naturalną dla każdej kobiety, a pomimo tego nasuwa wiele pytań i stwarza różnego rodzaju wątpliwości. Wiąże się to przede wszystkim z odpowiedzialnością za dziecko, jaką odczuwa każda młoda matka. Dlatego, zanim podejmie się tego zadania, powinna odpowiednio przygotować się na karmienie i poznać najważniejsze kwestie z nim związane. Co trzeba wiedzieć a temat karmienia piersią?
Karmienie piersią – jak to robić?
Po pierwsze należy zadbać o wygodną pozycję, która zapewni komfort zarówno matce, jak i dziecku. Warto zwrócić uwagę na podparcie pleców i rąk, chociażby za pomocą specjalnych poduszek, dzięki czemu nie odczujemy bólu pleców, czy drętwienia rąk.
Noworodek, jak i nieco starsze niemowlę, powinny być możliwie jak najbliżej matki, w kontakcie bezpośrednim brzuch do brzucha. Nie można przekręcać dziecka, ani układać go w nienaturalne pozy. Jego głowa, ramiona oraz bioderka, powinny znajdować się w jednej linii. To wszystko pozwoli umożliwić dziecku jak najłatwiejsze korzystanie z pokarmu.
Kiedy karmić piersią?
Pierwsze karmienie piersią powinno się odbyć już po przybyciu dziecka na świat, najlepiej w czasie maksymalnie do dwóch godzin po porodzie. Jest to ważne nie tylko dla samego dziecka, ale daje także sygnał organizmowi matki, aby rozpoczął produkcję pokarmu. W późniejszym okresie karmimy dziecko zawsze wtedy, kiedy tego potrzebuje.
Podczas kilku pierwszych dób po porodzie dziecko może nie odstępować matczynego biustu nawet na chwilę. W miarę upływu czasu ilość i długość trwania posiłków malucha powinny się stabilizować i powinno ich być około 10 na dobę, w tym 2 powinny mieć miejsce w nocy. Co ważne, konkretny czas posiłku, a także czas trwania będą różne w zależności od konkretnego dziecka. To ono decyduje kiedy, jak długo i ile pokarmu jest mu potrzebne.
Do kiedy karmić piersią?
Wskazówką, aby odpowiedzieć sobie na to pytanie, jest fakt, że pokarm matki jest w stanie zapewnić pełne zapotrzebowanie dziecka do szóstego miesiąca życia. Powinien to być okres wyłącznego karmienia piersią i jest to czas optymalny, a nawet zalecany, po to, aby dziecko mogło dobrze się rozwijać i być zdrowe.
Nie oznacza to jednak, że nie można go kontynuować. Nie ma górnej granicy, a decyzja zazwyczaj należy do matki. Może to być okres do 12 lub 16 miesiące życia, a nawet dłużej. Jeżeli decydujemy się na taki krok, to istotna może okazać się dbałość o jakość mleka.
Karmiąca matka powinna zatroszczyć się wówczas o odpowiednią dietę i wyeliminować szkodliwe nawyki żywieniowe. W codziennym menu powinny się znaleźć w głównej mierze warzywa, produkty zbożowe, mleka i produktów mlecznych, w różnych proporcjach. Warto, aby znalazły się w nim także jajka, mięso, i oleje, w szczególności te roślinne zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pozytywne skutki może mieć także dostosowana do możliwości aktywność fizyczna, która dobrze wpłynie na samopoczucie matki, a tym samym na jakość wytwarzanego pokarmu.
Pamiętając o tych wskazówkach, każda młoda mama powinna poradzić sobie z karmieniem bez najmniejszych kłopotów.
Więcej informacji znajdziecie na https://www.philips.pl/c-m-mo/poradnik-karmienia-piersia