Konkurs kulinarny Chefs Culinar Cup dedykowany jest kucharzom współpracującym z firmą Chefs Culinar. Jego misją jest odkrywanie nowych talentów gastronomicznych oraz doskonalenie technik kulinarnych wśród polskich kucharzy. Z roku na rok konkurs zyskuje coraz większe uznanie w gronie profesjonalnych kucharzy z całej Polski. Uczestnicy pod okiem znamienitych autorytetów kulinarnych walczą o tytuł mistrza Chefs Culinar.
W skład jury III edycji Chefs Culinar Cup wchodzą:
- Robert Skubisz (Amber Room Warszawa),
- Maciej Rosiński (Affogato Restaurant Łódź)
- Ernest Jagodziński (Autentyk Restaurant Poznań).
Nad przebiegiem i organizacją konkursu czuwają doradcy kulinarni Chefs Culinar: Jacek Fedde i Rafał Soroczyński.
Zmagania kulinarne podzielone są na 3 etapy: preeliminacje, eliminacje i finał. Preeliminacje odbędą się w dniach 10-11.08.2017 w Szkole gastronomicznej im. K. Libelta w Poznaniu, natomiast eliminacje i finał w trakcie targów Chef Culinar, w dniach 18-19.09.2017 w hali widowisko-sportowej Arena w Poznaniu.
W tym roku odbędzie się już III edycja konkursu, która różni się od poprzednich głównie sposobem pozyskiwania uczestników. W tym roku po raz pierwszy organizujemy oficjalny nabór. Oczywiście nabór tylko spośród klientów Chefs Culinar. Zgłoszenia można przesyłać już od dziś, maksymalnie do dnia 21.07.2017, drogą mailową na adres: jennifer.ziarkowski-szulc@chefsculinar.pl
W załączniku CC Cup 2017 Regulamin konkursu, w którym zawarte są wszystkie ważne informacje tj. tematyka, daty, warunki uczestnictwa, przebieg i zasady obowiązujące w trakcie konkursu, nagrody itd. Każdy klient, który zechce zgłosić swoją kandydaturę musi przesłać na wskazany adres: CC Cup 2017 Formularz zgłoszeniowy wraz z autorskim przepisem i jego zdjęciem. Przepis może być tylko na danie główne i musi zawierać wszystkie poniższe produkty: agrest, rabarbar, grasica, ostrygi, czarna soczewica. Spośród wszystkich zgłoszeń nasi doradcy kulinarni Jacek Fedde i Rafał Soroczyński wybiorą 24 kandydatów, którzy zostaną zaproszeni na preeliminacji, które będą pierwszym etapem konkursu, w którym kandydaci zaprezentują przesłane receptury przed jury. Odbędą się one w dniach 10-11.08.2017 w Szkole Gastronomicznej w Poznaniu.
Zostało utworzone wydarzenie na Facebooku: Nabór do Chefs Culinar Cup 2017.
Preeliminacje 10-11.08.2017
WAKACJI CZAS – danie główne
Produkty:
- agrest
- rabarbar
- grasica
- ostryga
- soczewica czarna
Eliminacje 18.09.2017
DZIKA PRZYRODA – danie główne
Produkty:
- świeże grzyby
- nektar z rokitnika
- gęsina owsiana
- pachnotka
- mleko owsiane
Finał 19.09.2017
MORSKIE OPOWIEŚCI- danie główne
Produkty:
- dynia
- gładzica patroszona z głową
- kurki
- kawior czerwony keta
- małże venus vongole.
Mile widziane polubienie Naszego Głosu Poznańskiego na facebooku i zaproszenie znajomych do lajkowania – kliknij tutaj.www.facebook.com/naszglospoznanski/