I znowu sukces poznańskich kucharzy!


W enyoj.Restaurant w Poznaniu mieliśmy okazję zdegustować danie, którym sukces na L’art de la cuisine Martell na Zamku w Rynie odnieśli Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka. Ich trenerem jest Dominik Brodziak.

martell13m

Danie konkursowe, które przygotowali Jakub i Tomek, zdobywcy Kulinarnego Pucharu Polski 2013, było przygotowane perfekcyjnie i zaskakujące momentami smakowo, a także jest drobną manipulacją. Na talerzu mamy rostbef przygotowany metodą sous-vide, drugi kawałek jest w posypce z popcornu i boczku. Rozpływające się w ustach policzki cielęce podawane są z konfiturą z czerwonej cebuli i chipsem ziemniaczanym. To jednak nie koniec, tym bardziej że elementem obowiązkowym na talerzu był szpik. Wydawało się, że można go zlokalizować na talerzy, bo leżał kawałek kości ze szpikiem. Ale to nie było, to czego się należało spodziewać.

– To jest rolka, która swoim wyglądem imituje kość ze szpikiem. Wewnątrz wykorzystaliśmy skrawki mięsa wołowego, zmielonego i doprawionego m.in. majerankiem – powiedział na Jakub.

Smakiem farsz przypominał… kaszankę. Rolka byłą zwieńczona chipsem ze skóry kurczaka. No, więc gdzie był szpik. Jakub i Tomek ukryli go w kulce, doprawili delikatnie przyprawami, czosnkiem i podwędzili na czereśniowych wiórach. A następnie zamknęli w kulę z panierką z panko.

martell14m

– Po przekrojeniu wypływał z kulki tłuszczyk o wędzonym smaku. Maczając w nim mięso, ma się wrażenie, że też było wędzone. Takie nasze małe wkręcenie tych, którzy degustowali to danie – powiedział Tomek.

Najbardziej szczęśliwym był Dominik Brodziak, wyjątkowy szef kuchni i znakomity trener mistrzów. Dzień przed degustacją sięgnął po kolejny sukces, jego uczennica Klaudia Jankowska sięgnęła po sukces w Młodym Kreatorze Sztuki Kulinarnej:

– Jesień na Polagrze Food w Poznaniu będzie niezwykle pracowita. Najpierw Primerba Cup i start Klaudii, a potem dzień później półfinał KPP z Jakubem i Tomkiem. Będziemy walczyć o najwyższe cele i mam nadzieję, że chłopacy sięgną po raz drugi po Kulinarny Puchar Polski – mówi Dominik.

Fot. J. Podolski

Dodaj komentarz