Groźne dla zdrowia bakterie wykryto w twarogu sernikowym


Główny Inspektorat Sanitarny  wydał ostrzeżenie publiczne związane z obecnością groźnej dla zdrowia bakterii listeria monocytogenes w twarogu sernikowym. Producent podjął decyzję o wycofaniu produktu z rynku.

Sanepid wykrył bakterie Listeria monocytogenes w próbkach twarogu sernikowego wyprodukowanego przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Radomsku. Chodzi o opakowania po 0,5 kg i 1 kg, numer partii: 2907185, termin zdatności do spożycia: do 29 lipca 2018 roku.

Zgodnie z przepisami poinformowano o tym fakcie organy urzędowej kontroli żywności oraz klientów, którzy zakupili wadliwy produkt i mogą go zwrócić do miejsca zakupu.

Bakterie Listeria monocytogenes wywołuje listeriozę. To podstępna choroba, ponieważ na początku, w okresie inkubacji, nie ma żadnych objawów. Choroba ta najbardziej niebezpieczna może być dla osób z niesprawnym systemem immunologicznym, a także m.in. dla ciężarnych oraz noworodków. U kobiet w ciąży po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub wrodzonej listeriozy u noworodka. U seniorów i osób z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, zapalenia mózgu i sepsy.

FOT. Shutterstock

Dodaj komentarz