Grill – dlaczego akurat gazowy?


Każdy kto choć raz kupował grill, wie, jak trudno dokonać wyboru. Elektryczne, gazowe, węglowe – o różnych gabarytach i parametrach, niezastąpione na letnie biesiady z bliskimi. Jedni cenią sobie niewielki gabarytowo grille, drudzy wręcz odwrotnie. Musi być dużo dodatków i funkcji, aby można było przygotowywać przeróżne potrawy w krótkim czasie i dla wielu osób równocześnie.

Zalety stosowania

Grill gazowy  ma jedną podstawową przewagę nad elektrycznym – nie trzeba używać podpałki, czekać aż węgiel drzewny się nagrzeje i wciąż kontrolować ognia. Podłącza się go do butli z gazem, aby cieszyć się długim grillowaniem. Wystarczy użyć zapalarki, włączyć palnik, aby w kilka chwil grill osiągnął stosowną temperaturę. Można ją ustawiać wedle uznania, kręcąc pokrętłem zmniejszającym lub zwiększającym płomień. Jak wiadomo, dzięki tej funkcji o znacznie łatwiej jest przyrządzić odpowiednie potrawy. Pod wpływem wysokiej temperatury grillowane mięso jest bardzo soczyste i kruche, oraz wolne od dużej ilości tłuszczu.

Na co zwracać uwagę przy zakupie?

Wybór zależy od twoich preferencji, ale też funduszy przeznaczonych na zakup grilla. Ceny są różne i szeroki jest wybór urządzeń o różnych parametrach technicznych. W celu zapoznania się z niektórymi nich możesz wejść na jedną ze stron oferujących tego typu grille, np. tutaj https://www.stukpuk.pl/ogrod/grille-i-akcesoria/grille-gazowe i porównać je między sobą. Każdy model opatrzony jest tutaj dobrej jakości zdjęciem i kilku zdaniowym opisem na temat funkcji i budowy, co na pewno ułatwi ci podjęcie dobrej decyzji co do ewentualnego zakupu.

Na co szczególnie zwrócić uwagę? Oczywiście palniki i ruszt.  Zależnie od tego, jaką moc ma mieć grill, wybierz jeden, dwa,  trzy lub więcej palników. Oczywiście warto sprawdzić w specyfikacji, jak szybko się nagrzewają i czy posiadają osłony, zapewniające równomierne rozprowadzanie ciepła. Zwracaj też uwagę na jakość ich wykonania i materiał (najlepiej, aby byłą to stal szlachetna, nierdzewna). Możliwość kontroli temperatury to również bardzo ważna sprawa.

Kiedy już sprawdzisz jakość palników, koniecznie przyjrzyj się parametrom rusztu. Stal szlachetna, którą łatwo wyczyścisz, czy też żeliwo lepiej trzymające temperaturę? Wybór trudny, wymaga więc głębokiego zastanowienia, Możesz też kupić grill gazowy z rusztem chromowanym lub emaliowanym, co jest również bardzo dobrym rozwiązaniem.

Nie zapomnij podczas wybierania urządzenia o pokrywie, czyli piekarniku. Jeśli ma większą powierzchnię i odpowiednio dużą głębokość, wtedy zachowany jest także lepszy obieg temperatury.

Dlaczego kochamy grille gazowe?

Za to, że potrawy są smaczne i aromatyczne, mimo że przygotowane bez obecności naturalnego surowca, jakim jest węgiel drzewny. Niepowtarzalny smak zostaje zachowany dzięki aromatyzerowi, znajdującemu się miedzy palnikiem a rusztem Skapujący tłuszcz z mięsa, czy też innych potraw, skapuje na niego, a następnie paruje, nadając grillowanym produktom wyjątkowy smak i zapach.

Ponadto można ich używać na balkonach czy na działkach, bez obaw, ze sąsiedzi będą się skarżyć na drażniący  ich dym.

 

Dodaj komentarz