Grand Prix Nocy Restauracji dla Gusto i Fusion


W gościnnych progach Restauracji Fusion Hotelu Sheraton w Poznaniu odbyło się podsumowanie i wręczenie nagród, certyfikatów w ramach IV edycji Nocy Restauracji w Poznaniu

29 maja udział w Nocy Restauracji wzięło udział 18 restauracji z Poznania w tym jedna spoza. Już po raz drugi gości zaprosił Pałac Mierzęcin. Tym razem szefowie gotowali pod hasłem „Tradycja vs Przyszłość”. Goście restauracji mieli okazję nie tylko degustować dań nocnych przygotowanych na ten dzień, ale także każda restauracja przygotowała menu degustacyjne na tę noc, a kucharze mieli szanse na pokazanie swoich umiejętności w pokazach kulinarnych. Po raz kolejny okazało się, że ta noc była szczególna zarówno dla smakoszy, jak i dla restauracji. Koncept się sprawdza i należy mieć nadzieję, że w przyszłym roku odbędzie się V Jubileuszowa już edycja Nocy Restauracji. Każda restauracja uczestnicząca w Nocy Restauracji została wyróżniona certyfikatem uczestnictwa.

W gronie poznańskich restauracji pokazało się obok sztandarowych lokali, biorących udział od pierwszej edycji, kilku debiutantów i to jest jeden z wielu dobrze rokujących dla tej imprezy czynników. W imprezie wzięły udział: Bazar 1838, BlowUp Hall 5050, Cucina, FIGA, Flavoria, Fusion, Gusto Food&Wine, Hugo Restaurant, Jadalnia, Monidło, NIFTY No. 20, NIKU, Pałac Mierzęcin, Pastela, Toga, Voyager Wine Club, Whisky Bar 88, Zagroda Bamberska. Zdjęcia wszystkich dań TUTAJ

Tradycyjnie już internauci poprzez lajkowanie swojej ulubionej restauracji przyznali im tytuł Grand Prix Fanów Nocy Restauracji.

DSC_1344

I miejsce Gusto Food&Wine (Roman Kosmalski) Sandacz, puree z kalafiora , zielony groszek, topinambur, pesto z suszonych pomidorów.

GUSTO - Sandacz, puree z kalafiora, zielony groszek, topinambur, pesto z suszonych pomidorów

II miejsce Jadalnia (Zastępca szefa kuchni Michał Ratajczak)  Młode warzywa z musem kalafiorowym i pokrzywą, skropione sokiem chrzanowym VEGAN/GF/LF. Jedyne danie bez mięsne!

III miejsce Flavoria (Tomasz Różański) – Ozór wieprzowy / chrzan / rabarbar / zielone szparagi / madera

– Danie bardzo przypadło do… gustu naszym gościom, podobnie jak serwowane w tym dniu mule w dużej ilości.  Mieliśmy można powiedzieć nadkomplet gości. Zdecydowaliśmy się nocne danie pozostawić w bieżącej karcie – powiedział odbierając nagrodę ufundowaną przez Agencję Rynku Rolnego, Roman Kosmalski szef kuchni Gusto Food&Wine.

Drugie Grand Prix tym razem przyznane przez Gości tj. trzeba było zjeść danie i wypełnić w restauracji kupon do głosowania. To ukłon w stronę smakoszy, którzy w poprzednich latach mówili, że ich głosy giną w ogólnym głosowaniu, a często mieli odmienne zdanie. Jak zatem wyglądała klasyfikacja „tych co zjedli”.

DSC_1374

I miejsce Fusion Cielęcina (Krystian Szopka)
Stek cielęcy, pieczony pasternak, kurki, zielone szparagi

FUSION - Stek cielęcy, pieczony pasternak, kurki, zielone szparagi

II miejsce Cucina (Ernest Jagodziński) Modern Kebab-Plastry wołowiny, jagnięciny, wędzona śmietana, jalapeno, seler naciowy, chapati, czarnuszka, dymka, oliwa miętowa

III miejsce

Monidło, Kaczka, poznańskie szagówki, kapusta modra, śliwki marynowane

FIGA (Lech Pluciński) Grillowany schab złotnicki, kaszanka, puree ziemniaczane, czarna marchew, szparag

– To dla nas olbrzymie wyróżnienie, ponieważ po raz pierwszy raz wzięliśmy udział w tej imprezie, a więc mieliśmy nieco tremy. Goście ze smakiem przyjęli propozycję naszego szefa kuchni Krystiana Szopki – powiedziała Anna Szyszka z Hotelu Sheraton.

Nagrody i puchary ufundował Andrzej Bobrowski, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego.

Przyznano także nagrody w konkursie fotograficznym „Strzelaj Fotki z ARR Poznań:

I miejsce Krzysztof Małuszek

II miejsce Marzena Wróblewska

Hubert Gonera pomysłodawca i twórca Nocy Restauracji mówił także o kolejnym ważnym przedsięwzięciu – Klasyce Kulinarnego Poznania. Miał on swój debiut na targach ITB w Berlinie. Przyszedł czas by projekt nabrał rozmachu. Kolejne restauracje są nim zainteresowane. Chodzi o to, by wydać kieszonkowy przewodnik dla turystów, którzy pojawią się w naszym mieście i będą chcieli spróbować naszej wielkopolskiej kuchni mieli jasny przekaz, w której restauracji i co można zjeść z gwarancją smaku.

Juliusz Podolski (Smaczny Turysta)

Galeria z wręczenia Grand Prix w Hotelu Sheraton

Dodaj komentarz