GIS ostrzega. Groźne bakterie w kiełbasie śląskiej!


Główny Inspektorat Sanitarny wydał oficjalne ostrzeżenie dotyczące bakterii w kiełbasie śląskiej produkowanej z szynki.


Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra. Mikroby wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Chodzi konkretnie o partię produktu oznaczoną numerem 04128, o terminie przydatności do spożycia wyznaczonym na 15 lipca 2018 roku. Producentem wadliwej kiełbasy są Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS”. Według informacji podanych przez Inspektorat, spółka rozpoczęła już proces wycofywania danej partii produktu. Na stronie internetowej firmy poinformowano także konsumentów o możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu.

GIS podkreśla, że nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Dodaj komentarz