Gimnazjaliści z wielkopolskiego nagrodzeni


Gimnazjaliści z wielkopolskiego nagrodzeni w ogólnopolskim konkursie programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”!

Znamy już zwycięzców III edycji ogólnopolskiego konkursu „Żyj smacznie i zdrowo”.
Do organizatora wpłynęło ponad 1 800 prac konkursowych! W województwie wielkopolskim przyznano aż 6 nagród. Zestaw interaktywny o wartości 7 000 złotych, trafi do klasy 3c z Gimnazjum nr 9 w Lesznie, klasy 2c Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Golinie, klasy 3d z Gimnazjum nr 2 w Luboniu oraz klasy 1a z Gimnazjum Nr 102 w Zespole Szkół Specjalnych Nr 102 im. Jana Pawła II. Zestawy kulinarne otrzymają wszyscy uczniowie klasy 3c
z Publicznego Gimnazjum im. Ireny Sendler w Kramsku oraz klasy 2d ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego im. Polskich Olimpijczyków w Jastrowie.

Konkurs był częścią programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, którego głównym celem jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania. Z województwa wielkopolskiego ponad 310 nauczycieli zgłosiło do udziału w programie 8 745 gimnazjalistów
z 218 wielkopolskich szkół. W całej Polsce w realizację „Żyj smacznie i zdrowo” zaangażowanych jest już ponad 27% szkół gimnazjalnych.

Zadaniem konkursu organizowanego w ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” było zachęcenie młodzieży gimnazjalnej do stworzenia pracy plastycznej, filmu lub wydarzenia społecznego promujących główne idee programu. W tym roku gimnazjaliści z całej Polski walczyli o 30 zestawów interaktywnych (tablica multimedialna, rzutnik, stojak) oraz o zestawy kulinarne zachęcające do pierwszych doświadczeń w kuchni. Najlepsze prace z województwa wielkopolskiego przygotowali uczniowie z Gimnazjum nr 9 w Lesznie, Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Golinie, Gimnazjum nr 2 w Luboniu oraz z Gimnazjum Nr 102 w Zespole Szkół Specjalnych Nr 102 im. Jana Pawła II. Zwycięskie klasy przygotowały plakaty oraz wydarzenia społeczne, za które jury przyznało im najwyższe nagrody w konkursie – tablice multimedialne. Oficjalne wręczenie nagród, lekcja pokazowa z użyciem tablicy interaktywnej, spotkanie z dietetykiem oraz warsztaty taneczne z gwiazdami You Can Dance odbędą się na przełomie maja i czerwca w siedzibach zwycięskich szkół. Zaproszeni zostaną przedstawiciele lokalnych władz i instytucji edukacyjnych, dziennikarze oraz władze szkoły.

Pomimo zakończenia konkursu nauczyciele w dalszym ciągu mogą zgłaszać się do programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” po zestaw dydaktyczny. Wystarczy wejść na stronę internetową www.zyjsmacznieizdrowo i wypełnić zgłoszenie. III edycja programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” potrwa do 28 czerwca.

Organizatorem „Żyj smacznie i zdrowo” jest marka WINIARY. Partnerem społecznym programu jest Federacja Polskich Banków Żywności, patronat honorowy nad akcją objęło Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Dotarcie programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” do gimnazjów w podziale na województwa
***********************************
Program „Żyj smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy
z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Do tej pory odbyły się dwie edycje projektu, obie pod wcześniejszą nazwą „Jedz smacznie i zdrowo”. W związku z poszerzeniem zakresu projektu o informacje z dziedziny ekologii organizatorzy podjęli decyzję o zmianie nazwy na „Żyj smacznie i zdrowo” w III odsłonie akcji. Misją programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród gimnazjalistów postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności.
Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.
Patroni honorowi
• Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
• Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Partner społeczny
• Federacja Polskich Banków Żywności

 

 

Dodaj komentarz