„Gęsina na Imieninach” jest wydarzeniem promującym polskie mięso gęsie i jego przetwory. Nie ma ono charakteru komercyjnego, a jego finansowanie zapewnia Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego. Głównym organizatorem przedsięwzięcia jest Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy w Poznaniu przy współpracy z Krajową Federacją Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Celem akcji „Gęsina na Imieninach” jest promocja mięsa drobiowego wśród konsumentów wielkiego obszaru miejskiego i aglomeracji poznańskiej, połączona z działaniami PR obejmującymi cały kraj za pośrednictwem przekazów medialnych.
Zaplanowana na 11 listopada br. w ramach Święta Niepodległości oraz przypadających na ten dzień imienin Marcina. Jako miejsce realizacji przedsięwzięcia przewiduje się, podobnie jak w latach ubiegłych, miasto Poznań. Będzie ona stanowić część wielkiego wydarzenia, odbywającego się równocześnie w kilku miejscach w centrum Poznania, łącząc w sobie popularną w Wielkopolsce Tradycję Swiętomarcińską oraz Niepodległościową. W obu tych przypadkach symbolem wydarzenia są gęsi. I stąd pomysł aby w ten właśnie sposób propagować mięso gęsie jako składnik diety człowieka. Jest więc Akcją promującą polską gęsinę, nie tylko jako mięso zdrowe i pożywne, ale też jako potrawę narodową. Termin jej organizacji przypada na 11 listopada. Celem organizatorów jest utrwalenie nowej tradycji aby – podobnie jak to się ma z indykiem na Święto Dziękczynienia w USA – polska gęś była obecna na naszych stołach w dniu Święta Niepodległości.
„Gęsina na Imieninach” odbędzie się ona już po raz ósmy. Na ulicy Św. Marcin planuje się:
Ulica Św. Marcina,
W godz. 12.00-18.00
- Gęsia Scena Kulinarna – pokazy i degustacje
- Gęsi Kocioł – degustacje
- Gęsia Zagroda – animacje dla dzieci
- Gęsia Wszechnica – porady dietetyka
Korowód Świętomarciński – w godz. 13.00 – 15.00 – platforma, kucharze, statyści. uczniowie szkół gastronomicznych, Brass- zespół muzyczny instrumentów dętych.
Fot. Hieronim Dymalski
Czytaj także: