Gdzie kupić oryginalne rogale świętomarcińskie?


Tradycyjnie przed 11 listopada przyznawana są certyfikaty, które pozwalają piekarniom i cukierniom produkować oryginalne rogale świętomarcińskie. W Poznaniu i Wielkopolsce takim zaświadczeniem w dniu Św. Marcina będzie mogło pochwalić się 90 wytwórców.

Po raz pierwszy certyfikaty przyznano w 2008 roku. Wtedy też tradycyjnie wypiekany rogal świętomarciński został wpisany do „Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych” Unii Europejskiej. Tym samym trafił na prestiżową listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców i według oryginalnych przepisów.

Certyfikowany rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Wyróżnia go kształt (ciasto zawijane jest w podkowę) i nadające mu charakterystycznego smaku składniki – m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz