Gdzie kupić certyfikowane rogale świętomarcińskie?


Oceny wypieków dokonuje Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, który co roku wręcza ich twórcom certyfikaty potwierdzające jakość. W dniu Św. Marcina w Wielkopolsce działać ma 94 producentów wytwarzających oryginalnego rogala (91 firm posiada już odpowiedni dokument, 3 są jeszcze poddawane procedurze certyfikacji).

Pełną listę wytwórców wytwarzających oryginalnego rogala można znaleźć na Facebooku Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Tradycyjnie od ponad 100 lat

Rogal świętomarciński jest jednym z symboli Poznania. W świadomości mieszkańców i turystów wyrób ten związany jest z obchodami dnia Św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. Według jednej z legend prekursorem wypieku rogala był poznański cukiernik Józef Melzer, który namówił swego pracodawcę do rozdania rogali ubogim. Na ten pomysł Melzer wpaść miał w 1891 roku pod wpływem kazania proboszcza parafii Św. Marcina ks. Jana Lewickiego. Ksiądz zachęcał, by uczcić święto jakimś uczynkiem miłosierdzia skierowanym do niezamożnych mieszkańców Poznania. JZ

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz