Francuska kuchnia zagości na dwa dni do Togi


Już po raz trzeci wydarzenie „Goût de France / Good France” zgromadzi nas w pierwszym dniu wiosny, a więc jutro, 21 marca 2017 roku, wokół szefów kuchni na pięciu kontynentach: razem obchodzić będziemy święto francuskiej gastronomii. W każdej restauracji, która weźmie udział w tym projekcie, specjalnie przygotowana kolacja będzie hołdem dla wyśmienitej francuskiej sztuki kulinarnej. Wśród tego zacnego grona pojawi się po raz pierwszy poznańska restauracja Toga.

EWA I FILIP

W Polsce w pierwszej edycji wydarzenia w 2015 roku wzięło udział 37 restauracji, w 2016 było ich już 93. 8 marca br. francuski Minister Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego Jean-Marc Ayrault oficjalnie ogłosił listę restauracji biorących udział w trzeciej edycji wydarzenia „Goût de France/Good France” (Smak Francji) – francuskich kolacji serwowanych tego samego dnia, tj. 21 marca 2017 r. w lokalach gastronomicznych na całym świecie. Wśród ponad 2 000 restauracji biorących udział w globalnym projekcie, 159 znajduje się w Polsce: jest to druga najliczniejsza reprezentacja po francuskiej. Są ulokowane w 56 różnych miastach i miescowościach oraz 14 województwach. W poznańskiej Todze, daniami kuchni francuskiej będzie można się delektować do 28 marca.

– W różnorodności polskiej kuchni widać naszą historię. Zostawiły swój kulinarny ślad szlaki handlowe, królewskie i magnackie mariaże, a i podróże Polaków – dawne i współczesne. Wiele francuskich potraw na stałe wpisało się do naszej kuchni i takie właśnie dania chciałabym zaprezentować – mówi Ewa Michalska, współwłaścicielka Restauracji i szefowa kuchni.

– Ostrygi i małże jadano w Polsce już w XVI wieku, a na dwory polskie i królewskie stoły sprowadzano z Ostendy. Przepisy przyrządzania podawał już kucharz Lubomirskich – Stanisław Czarniecki w „Compendium Felculorum”, Maria Disslowa „Jak gotować”, Wincenta Zawadzka w ” Kucharce litewskiej” Sześciuset ostrygami na przystawkę podejmowano w Warszawie Cara Rosji. My zapraszamy w Todze na skromniejsze ilości. Piewca kuchni francuskiej Wojciech Wielądko opisuje w „Kucharzu doskonałym” z roku 1783 : ślimaki na „przydatek”, żabki na „frykas”, króliki.

Współcześnie przypomnieliśmy sobie o cydrach czyli staropolskich jabłecznikach, nie wspominając już o beszamelu czy majonezie. Sporo dobrego dzieje się w dziedzinie polskiego winiarstwa.

Ptysie i zupa cebulowa też nas łączy (choć cebulowa w drugą stronę) Właśnie tymi wspólnotami chcielibyśmy uczcić w Todze Święto Kuchni Francuskiej – mówi Piotr Michalski, współwłaściciel Restauracji i członek kapituły Poznańskiego Klubu Biesiadników.

Przedstawiamy nasze menu
Aperitif.
Cydr (wytrawny polski cydr Pana Rembowskiego)
Amuse – bouche.
Gęsia pierś na grzance – plaster dojrzewającej 4 miesiące w Todze kaczej piersi na maleńkiej grzance plus wędzona śliwka, marynowana gruszka, rokitnik,świeży majeranek, roszponka.
Przystawka I.
Ostryga zapieczona pod beszamelem, ikra pstrąga
Przystawka II.
Polskie winniczki w leśnych grzybach i koprze
Danie I.
Królik w polskim Pinot Gris Wzgórza Trzebnickie z ziołami, i puree z pasternaku, karmelizowana modra kapusta z orzechami.
Danie II.
Jesiotr duszony w podgrzybkach ze śmietaną, grillowane warzywa
Deska serów.
Dojrzewające kozie sery z Wielkopolski, gruszka, daktyle,orzechy
Deser.
Ptyś z bitą śmietaną, cointreau i mandarynką

Cena kolacji. 170 zł
Cena wraz z pairingiem win francuskich i polskich (ze szczepów francuskich). 260 zł.

Rezerwacje tel: 61 8530345, kom: 512 133 777

JULIUSZ PODOLSKI – Smaczny Turysta

de’GUSTATOR PR

Poznański Klub Biesiadnika

 

Dodaj komentarz