Festiwal filmów dla smakoszy


Od 21 do 23 listopada w Starym Browarze odbędzie się najważniejsza filmowa impreza kulinarna w Polsce – 6. Kuchnia+ Food Film Fest. Ruszyła właśnie sprzedaż biletów na ten wyjątkowy przegląd prezentujący produkcje poświęcone gotowaniu, sztuce kulinarnej i społecznemu znaczeniu jedzenia oraz na towarzyszące mu wydarzenia kulinarne.

festiwal1

To jedyna tego typu impreza w Polsce. Jej ideą jest przybliżenie wszystkim wielbicielom dobrego jedzenia i fanom gotowania świata kulinariów i jego kulis. Organizowana jest przez popularny kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+ i odbywa się jednocześnie w 5 miastach – Warszawie, Poznaniu, Gdańsku, Wrocławiu i Krakowie. 6. Kuchnia+ Food Film Fest to 13 filmów i wiele wydarzeń dodatkowych – warsztatów, dyskusji z gośćmi specjalnymi oraz spotkań przy stole. Wybranym pokazom filmowym towarzyszyć będą poczęstunki związane z tematyką filmów, a w wielu restauracjach Starego Browaru czekają zniżki za okazaniem biletu.

W tym roku na zaproszenie Starego Browaru poznańska edycja wydarzenia odbędzie się w jego przestrzeniach. Pokazy filmowe w Słodowni +3, Kolacja Filmowa w restauracji Blow Up Hall 5050, a Śniadanie Filmowe i warsztaty kulinarne w wybranych restauracjach Starego Browaru. Więcej informacji na ten temat znaleźć można w Punktach Informacyjnych Starego Browaru.

festiwal

Bilety na filmy można kupić w Punktach Informacyjnych Starego Browaru i na ebilet.pl. Ich cena, podobnie jak w ubiegłym roku, wynosi 18 zł. Wejściówki na wydarzenia specjalne kupić można wyłącznie w Punktach Informacyjnych Starego Browaru. Koszt: 20 zł wejściówka na warsztaty kulinarne, 35 zł na Śniadanie Filmowe i 168 zł (w tym bilet na film) na Kolację Filmową przygotowaną przez chefa Tomasza Purola z restauracji pięciogwiazdkowego, należącego do kompleksu Starego Browaru hotelu Blow Up Hall 5050. Podobnie jak w innych miastach, menu kilkudaniowej kolacji będzie inspirowane filmem „Na tropach generała Tso” emitowanym w sobotni wieczór. Dyskusję po filmie poprowadzi znany i ceniony chef Andrzej Polan, który będzie także gościem specjalnym kolacji. Tomasz Purol do tematu Kolacji Festiwalowej nadanego przez film „Na tropach generała Tso” podszedł z właściwym sobie pazurem ale i z przymrużeniem oka. Postanowił nie serwować „kurczaka generała Tso a la Purol”, ale składniki, potrzebne do jego przyrządzenia, zdefiniować na nowo w każdym z serwowanych w czasie uroczystej kolacji dań. Jajko używane w klasycznym przepisie do panierki? Dlaczego nie za zaprezentować go w towarzystwie korzenia lotosu? Tradycyjne brokuły? Nie tym razem. Co powiecie na liście brokuła chińskiego? Choć niektóre składniki mogą zaskoczyć, nie ma tu przypadkowości. A najlepiej opowie o tym sam Tomasz Purol w czasie Filmowej Kolacji, który w międzyczasie sam wybrał się w krótką podróż tropami generała Tso.

Przystawka zimna: filet z kurczaka / sos sojowy / żółtko / korzeń lotosu / rukiew wodna
Zupa: puree drobiowe / olej sezamowy / kolendra / bulion wołowy / skóra drobiowa
Danie główne: udko drobiowe / tajski szpinak wodny / czarny sezam / zielona papaja / liście chińskiego brokuła
Deser: lody sezamowe / tajskie mango / śnieg imbirowy / longan / galanga
PROGRAM 6. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST

Tegoroczny program składa się z 8 pokazów, podczas których pokazanych zostanie 13 filmów. Każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

W piątek, 21 listopada w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia. Przegląd rozpocznie film „Zdrowy jak jogurt?”. Twórcy przedstawiają w nim kulisy powstawania tego produktu, odpowiadają na pytanie jak należy go jadać i czy w ogóle warto. Zaraz po nim będzie można zobaczyć dokument „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną społeczeństwu wojnę, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o ziarno. Kolejny film – „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” uzmysłowi widzom, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też skąd to jedzenie się wzięło i kto je przygotował. Zawsze na końcu tego łańcuszka jest rolnik, który nierzadko zarabia dużo mniej niż warta jest jego praca.

Sobota, 22 listopada to sekcja „Kultura kulinarna”. Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów. W pierwszym bloku zostanie zaprezentowany „Dashi – esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie wykorzystywanym w przygotowywaniu japońskich zup. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk – jest esencją japońskiej natury. Film uzupełni dokument „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”. Jednym z filarów, na których oparta jest japońska tradycja kulinarna jest shoyu, który powszechnie znany jest jako sos sojowy. Cała jego magia polega na tym, że do jego produkcji potrzebny jest grzyb, który rośnie wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni. Z kolei w „Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie” twórcy filmu, przemierzając tytułową wyspę zatrzymują się w siedmiu miejscach, w tym w restauracji jednego z najwyższych drapaczy chmur na świecie, a także na zdumiewającym nocnym rynku. W sobotni wieczór uczestnicy przeniosą się także do Charleston, by w filmie „Cook It Raw 2013 – Charleston” zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy odkrywają kulinarne sekrety Południowej Karoliny. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument „Na tropach generała Tso”. Kurczak generała Tso to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w samych Chinach mało, kto o nim słyszał. Reżyser postanowił dowiedzieć się, co stoi za amerykańskim sukcesem tej potrawy oraz kim właściwie był generał Tso.

W niedzielę, 23 listopada organizatorzy zapraszają na sekcję „Smakosze”. A w niej film „Kawior – czarne złoto”. Kamery ukażą ludzi, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Oto oszałamiający świat, w którym wielkie pieniądze łączą się niebezpiecznie z gastronomią. Natomiast „Kobiety i szampan” przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Będzie można się przekonać, że szampan wcale nie musi być rodzaju męskiego, i to właśnie kobiety są matkami jego sukcesu. „Kaiseki – menu Koyamy” otworzy przed widzami świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy. W detalach pokaże nie tylko jego potrawy, ale także unikalne narzędzia, którymi się posługuje. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie „El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata”. Jak tytuł wskazuje, będzie można poznać sekrety jednej z najbardziej cenionych restauracji na Ziemi. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”. Są ludzie, którzy nie zgadzają się na smaki dnia codziennego. Tacy ludzie to foodies – maniakalni smakosze. „Uczta” zabiera nas w ich świat, w którym smak jest nadrzędną wartością. Wraz z twórcami filmu widzowie śledzą grupę niezwykle bogatych foodies, którzy objeżdżają cały świat w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwintnych lub ekstrawaganckich dań.

festiwal2

PROGRAM 6. KUCHNIA+ FOOD FILM FEST

piątek, 21 listopada 2014

17:30 „Zdrowy jak jogurt?” 52’
„Ziarno niezgody” 52’
20:00 „Food Chain$. Rolnik czy niewolnik?” 85’

sobota, 22 listopada 2014

11:00 warsztaty kulinarne – wybrane restauracje Starego Browaru
15:00 „Dashi – esencja Japonii” 52’
„Shoyu i sekrety japońskiej kuchni” 52’
17:00 „Gotowane i surowe – kulinarna podróż po Tajwanie” 83’
19:30 „Cook It Raw 2013 – Charleston” 30’
„Na tropach generała Tso” 75’
21:45 Kolacja Filmowa inspirowana filmem “Na tropach generała Tso”, Blow Up Hall 5050

niedziela, 23 listopada 2014

11:00 Śniadanie Filmowe – wybrane restauracje Starego Browaru
15:00 „Kawior – czarne złoto” 52’
„Kobiety i szampan” 52’
17:00 „Kaiseki – menu Koyamy” 45’
„El Celler de Can Roca – za kulisami najlepszej restauracji świata” 52’
19:30 „Uczta” 90’
Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+ i jednocześnie organizatora wydarzenia. Wydarzeniu towarzyszyć będzie kampania reklamowa z hasłem przewodnim „Spróbuj zobaczyć”. Wydarzenie w Starym Browarze przygotował wewnętrzny Dział Marketingu i PR przy współpracy z hotelem i restauracją Blow Up Hall 5050.

Dodaj komentarz