Od 12 do 15 sierpnia na płycie Starego Rynku w Poznaniu odbywał się XI Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku. Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu w tym czasie przeprowadzili kontrole sanitarne stoisk żywnościowych oferujących klientom posiłki gastronomiczne, jak również sprzedających różnorodne artykuły spożywcze.
Przeprowadzili ogółem 18 kontroli i nałożyli 5 mandatów na sumę 850 zł. Główną przyczyną karania był brak ciepłej wody na stoiskach, co uniemożliwiało wykonywanie właściwych zabiegów czystościowych w punktach spożywczych. Wydawali odpowiednie polecenia, które sprawdzali podczas następnych kontroli.
Poza tym mandaty nałożyli za brak identyfikacji surowców i sprzedawanych towarów oraz niewłaściwe zabezpieczenie towarów przed zanieczyszczeniami z zewnątrz.
Fot. Hieronim Dymalski