Bezpłatne warsztaty „Kuchnia – spotkanie pokoleń” będą się odbywać w sobotę, na Starym Rynku (w godz. 11-18).
Po latach wraca muzyczna scena Festiwalu Dobrego Smaku. Tematem w tym roku będą Bałkany. Na 4 różnych scenach, w tym na plenerowej na Starym Rynku, wystąpią zespoły z Kosowa, Albanii, Serbii i Polski. Weekend Bałkański zostanie zorganizowany przy współpracy Akademii Gitary.
– Pokażemy artystów z krajów, które aspirują do członkostwa w Unii Europejskiej. Koncerty będą się odbywać wokół Starego Rynku – zarówno na głównej płycie, jak i np. w kościele Franciszkanów na Wzgórzu Przemysła – tłumaczy Przemysław Kieliszewski, dyrektor Teatru Muzycznego w Poznaniu, partnera festiwalu Akademia Gitary.
Tegorocznym tematem konkursu dla restauratorów są chłodniki. I nie chodzi jedynie o popularną zupę na botwince zwaną chłodnikiem litewskim.
– Mamy coraz bardziej gorące lata, więc powrót do chłodników jest jak najbardziej wskazany. Przygotowuje je coraz więcej restauracji – zauważa Juliusz Podolski, animator kulinariów, dziennikarz i promotor restauracji De’GUSTATOR PR, członek konkursowego jury. – Na początku obawialiśmy się, że zaleje nas fala chłodnika litewskiego. Okazało się jednak, że kreacja szefów kuchni jest bardzo daleko idąca.