Feijoada – danie niewolników, dziś króluje na stołach w cenionych restauracjach


Brazylijskie smaki będą przez cały tydzień królować w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu. A wszystko za sprawą Kaio Vinicus Trevizan z Senac Paraná, trenera gotowania w krajowych i międzynarodowych konkursach kulinarnych (WorldSkills Competition). Dzisiaj uczniowie przygotowali feijoadę najbardziej znaną potrawę kuchni brazylijskiej. Pochodzi ona z czasie kolonialnych i była jednym z głównych dań… niewolników. Dziś jest serwowana jest w każdej cenionej restauracji. Stanowi znakomite uzupełnienie dań typu churrasco. Robiona jest też w domach przy okazji świąt rodzinnych.

Kaio Vinicus Trevizan

Kaio Vinicus Trevizan jest zdobywcą między innymi medali doskonałości (2018), brązowy (2021), srebro (2016) i złoto (2023) w konkursach Senac Professional Education oraz medalu doskonałości w WorldSkills Competition Lyon (2024). Instruktor gotowania i gastronomii. Był właścicielem i szefem kuchni restauracji specjalizującej się w ostrygach i owocach morza. Obecnie pracuje jako zastępca menedżera gastronomii w szkole stanowej Senac Paraná, przygotowującej uczniów do zawodu kucharz.

Przypomnijmy, że ZS nr 1 posiada świetne zaplecze dydaktyczne, pozwalające dobrze przygotować uczniów z klas gastronomicznych do zawodu. A powiat poznański współpracuje z São José dos Pinhais już 21 lat. Jednym z elementów są coroczne warsztaty organizowane od 2008 roku z udziałem brazylijskich specjalistów, a także kursy gotowania w São José dos Pinhais i Kurytybie. Wśród dotychczas zaproszonych było wielu uznanych szefów kuchni i restauratorów.

Warsztaty dla uczniów swarzędzkiej szkoły odbywają się do piątku, 14 lutego.

Fot. Starostwo Powiatowe

Dodaj komentarz