Dziś rozpoczął się 12. Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku (ZDJĘCIA)


Po kilkuletniej przerwie zadane zostanie ponownie pytanie, gdzie w Wielkopolsce zjeść najlepszą czerninę. To ona będzie tematem tegorocznego konkursu dla restauratorów. Ta – najbardziej kontrowersyjna chyba z polskich zup – podawana jest głównie w Wielkopolsce i na Kujawach. W konkursie wyłonione zostaną restauracje, które mają tą najlepszą. Goście odwiedzający rynek również będą mieli szansę na degustację wszystkich czernin biorących udział w konkursie.

Do udziału w głównym festiwalowym konkursie – turnieju Polska Nalewka Roku zapraszani są od jedenastu lat twórcy domowych nalewek z całej Polski. Wśród laureatów konkursu, których najlepsze trunki zdobyły tytuł Polskiej Nalewki Roku są legendy polskiego nalewkarstwa, ale też osoby, które dopiero startując w nim ujawniły swój wielki talent. W domowych piwniczkach i kredensach na odkrycie i nagrodzenie czekają – wiemy to (!) – prawdziwe skarby. Po udanym eksperymencie rok temu i w tym roku dzięki elektronicznemu systemowi ocen wynik obrad jury – znany będzie całej Polsce, wraz ze szczegółową metryczką ocen dot. każdej nalewki już w minutę po ogłoszeniu wyników na scenie.

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku po raz kolejny został rekomendowany jako jedno z najbardziej interesujących wydarzeń kulinarnych w Polsce przez prestiżowy przewodnik kulinarny Gault&Millau.

Zdjęcia Hieronim Dymalski

#FestiwalDobregoSmaku

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz