Nie trzeba szukać mamtalentów, drugich Nigelli Lawson czy innych cud-chef’ów. Polskie talenty kulinarne, mistrzowie łączenia smaków i poezji podniebienia są tuż obok – w Poznaniu na trwających Międzynarodowych Targach Gastronomii. W środę rusza rywalizacji kucharzy w najbardziej prestiżowych mistrzostwach Kulinarnym Pucharze Polski.
Wisienka na torcie Międzynarodowych Targów Gastronomii to najbardziej prestiżowy konkurs dla kucharzy – Kulinarny Puchar Polski. Jako jedyny konkurs w kraju został zaliczony do elitarnego grona wydarzeń rekomendowanych przez World Association of Chefs’ Societes – międzynarodową organizację skupiającą stowarzyszenia kulinarne z całego świata i tym samym reprezentującą ponad 10 milionów kucharzy. Tylko na targach Polagra Gastro można spotkać grono tak znamienitych mistrzów smaku. Jest to jedyna okazja w Polsce, aby być pośród najlepszych i poznać kuchnię na światowym poziomie. Zgodnie z regulaminem, aby wziąć udział w Kulinarnym Pucharze Polski należało wygrać jeden z renomowanych konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w danym roku. Grono zwycięzców podejmie wyzwanie półfinałowe już 9 października od godziny 12.00 do 16.00, a dzień później najlepszego z najlepszych wybierze profesjonalne międzynarodowe jury od 10 do 17.00
Halibut w roli głównej
Tegoroczne zadanie przeznaczone dla półfinalistów to przystawka stworzona na bazie grasicy cielęcej z dodatkiem maliny i gruszki. Maksymalnie dziesięć dwuosobowych drużyn, które otrzymają nominację do finału zawalczą o puchar przygotowując danie główne z halibutem ze skórą w roli głównej oraz świeżym porem i ośmiorniczkami jako produktami drugoplanowymi. Uczestnicy konkursu będą oceniani przez międzynarodowe jury, w skład którego wchodzą wybitni szefowie kuchni. Podczas tegorocznej edycji w jury zasiądą:
● w półfinale – uznani mistrzowie kucharscy z Polski: Jean Bos (przewodniczący jury, Euro-Toques Polska), Jarosław Uściński (OSSKiC), Jerzy Pasikowski (KSK), Zenon Hołubowski (reprezentujący MTP) oraz Piotr Murawski (Unilever Polska);
● w finale – wybitne osobistości międzynarodowe: Malin Söderström (Szwecja), Didier Bolle-France (Belgia), Spiros Dimitriou (Serbia), Loïc Malfait (Wielka Brytania), Sebastien Grosdemange (Francja) oraz Hein A.J. Willemsen (Holandia). Jury degustacyjne wesprą jurorzy techniczni Andrzej Truchlewski oraz Grzegorz Olejarka.
Dotychczasowi Laureaci:
2001 Dominik Brodziak, 2002 Piotr Kornet, 2003 Marcin Walasek, 2004 Paweł Rozmiarek, 2005 Roman Ratajczak, 2006 Witold Iwański, Radosław Goliszewski, 2007 Tomasz Purol, 2008 Artur Pijanowski, Grzegorz Bierek, 2009 Paweł Rozmiarek, 2010 Adam Kowalewski, Kaziemierz Kazimierski, 2011 Robert Echaust, JakubWalczak.
Nominowani do półfinału:
Robert Echaust (Kulinarny Puchar Polski 2011)
Michał Kuduk (Primerba Cup 2011)
Daniel Olas (Ale Pasztet)
Krzysztof Nawrocki (II Konkurs Kuchnia Polska Nowoczesna)
Łukasz Cichy (l’Art de la Cuisine Martell 2012)
Robert Dąbrowski (VII festiwal Kuchni Greckiej)
Jarosław Fojcik (Trendy Chef Bydgoszcz 2012)
Bartłomiej Sierocki (Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim)
Waldemar Trzciołek (III Festiwal Kuchni Zbójnickiej)
Przemysław Morgut (IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
Adam Dmyterko (IX Dorszowe Żniwo)
Łukasz Grabowski (V Ogólnopolski Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim)
Marek Rybacki (VII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny)
Oliver Kramp (Turniej Kucharzy VII Festiwal Smaku w Gruczynie)
Dzień Piekarzy
Dniem Piekarza i Cukiernika, w niedzielę 7 października, rozpoczął się Salon Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego oraz Salon Dodatków do Żywności – najważniejszy w Polsce pokaz nowych trendów w zakresie technologii dla branży piekarskiej, cukierniczej i lodziarskiej
Ekspozycję tradycyjnie uzupełni program wydarzeń towarzyszących – pokazy, konferencje i szkolenia w zakresie zastosowania komponentów piekarskich, cukierniczych i lodziarskich, przygotowania deserów, skutecznych działań marketingowych i promocyjnych w branży piekarskiej i cukierniczej. Wyrafinowane receptury i kompozycje smakowe, a także oryginalne dekoracje wyrobów cukierniczych prezentowane będą podczas pokazów odbywających się na przestrzeni Forum Cukiernictwa i Piekarstwa przygotowanym we współpracy ze Stowarzyszeniem Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, Europejskim Zgrupowaniem Interesów Gospodarczych oraz Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP. W ramach specjalnych stref warsztatowo-szkoleniowych: SKLEPY i PIZZA zostaną przedstawione świeże pomysły na biznes i jego rozwój.