Czy witaminami da się wyleczyć COVID-19?


Przyjmowanie wzmacniających odporność mikroskładników odżywczych, takich jak witamina C, witamina D3 i cynk, nie zmniejsza ryzyka zgonu z powodu COVID-19 – dowiodły wyniki dużej metaanalizy obejmującej łącznie ponad 5600 chorych.

Na łamach „Clinical Nutrition ESPEN” (http://dx.doi.org/10.1016/j.clnesp.2021.12.033) naukowcy z Uniwersytetu w Toledo opisali przeprowadzoną przez siebie metaanalizę 26 recenzowanych badań z całego świata, obejmujących ponad 5600 pacjentów z COVID-19. Wykazali, że – wbrew sugestiom niektórych środowisk – przyjmowanie suplementów diety wzmacniających odporność, np. witaminy C, witaminy D3 czy preparatów z cynkiem, nie powoduje łagodniejszego przebiegu choroby i nie mniejsza ryzyka zgonu.

„Na początku pandemii lekarze wypróbowywali różne mikroskładniki odżywcze jako potencjalne terapie nowej choroby. Obecnie wiemy, że nie ma dowodów na to, że takie strategie działają. Mimo tego ciągle obserwujemy duże zainteresowanie nimi, a niektórzy promują nawet przyjmowanie suplementów jako alternatywę dla bezpiecznych i sprawdzonych szczepionek” – mówi dr Azizullah Beran, główny autor publikacji.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz