Chleb bogaty w błonnik pokarmowy


Wraz z ochłodzeniem nasz organizm potrzebuje zwiększonej podaży na prozdrowotne substancje odżywcze. W poszukiwaniu skutecznej recepty dla wzmocnienia bariery ochronnej organizmu, sięgamy po znane nam od lat domowe sposoby. Jedni czerpią garściami z babcinej spiżarni, delektując się rozgrzewającymi naparami z malin i miodu, inni sumiennie przyjmują polecane suplementy farmaceutyczne. Zahartowani stawiają na dotleniające świeże powietrze, oddając się spacerom wśród zieleni. Wszystko to razem stanowi bardzo dobrą bazę, dla długofalowego budowania odporności, jeżeli także zadbamy o odpowiednio zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze.


Układ odpornościowy to bariera ochronna organizmu, która chroni nas przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wewnętrznymi, a miejscem najbardziej narażonym na przerwanie tej bariery jest układ pokarmowy. Zdaniem immunologów odporność aż w 80% znajduje się właśnie w przewodzie pokarmowym. Na prawidłowe jego działanie wpływa przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta. Wskazane jest codzienne spożywanie świeżych warzyw i owoców, czy produktów z pełnego ziarna, gdyż one stanowią doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Błonnik wędrując przez jelita, działa jak szczotka, która wymiata toksyny oraz szkodliwe produkty przemiany materii. W ten sposób błonnik oczyszcza nasz organizm, utrzymując w wysokiej sprawności jego układ odpornościowy.
Mając na uwadze dobroczynne właściwości błonnika pokarmowego, należy do codziennej diecie wybierać te produkty, z jego wysoką zawartością. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca konsumpcję 27-40 gram błonnika na dzień. W codziennej diecie nie powinno zatem brakować obok porcji warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych. Wśród nich, najlepszym źródłem są: kasze, ryż brązowy, pieczywo żytnie, mieszane z dodatkiem ziaren oraz pieczywo pszenne z mąki graham, płatki zbożowe pszenne i żytnie czy otręby. Warto zatem sięgać po chleby żytnie z dodatkiem ziaren, takich jak nasiona sezamu, siemię lnu, słonecznika, babki płesznik, babki jajowatej, całych ziaren pszenicy czy żyta.
Dla wskazanej powyżej grupy produktowej, sprawdzonym wyborem są chleby żytnie Familijnej, wypiekane na naturalnym zakwasie żytnim, z starannie wyselekcjonowanymi ziarnami, bogate z błonnik pokarmowy. Dla smakoszy lekkiego, pełnoziarnistego pieczywa, najlepszym wyborem będzie Chleb Graham, który jest wypiekany na naturalnym zakwasie pszennym, z dodatkiem mąki graham typ 1850, które stanowi źródło błonnika pokarmowego. Dla zwolenników chlebów żytnich o charakterystycznym kwasowym smaku z wysoką zawartością błonnika pokarmowego godny polecenia będzie Chleb razowy, wypiekany na naturalnym zakwasie żytnim, z dodatkiem mąki żytniej razowej 2000. Kolejna propozycja Familijnej skierowana jest do tych, co cenią pieczywo żytnie, ale preferują łagodniejszy smak chleba – jest to Chleb Żytni 100% bogactwo ziaren. Wypiekany na naturalnym zakwasie żytnim, w 100% z mąki żytniej, z dodatkiem ziaren, które fermentując w naturalnym procesie produkcji wytwarza naturalny słód, równoważąc naturalną kwasowość chleba żytniego. Wśród starannie wyselekcjonowanych ziaren w chlebie znajdują się płatki owsiane, nasiona słonecznika, płatki pszenne orkiszowe, pestki dyni, przefermentowane ziarno amarantusa, nasiona babki płesznik, łamane ziarno soi oraz łupina babki jajowatej. Chleb cechuje wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz brak udziału drożdży w procesie produkcji. Wszystkie powyższe propozycje stanowią jednocześnie dobry wybór dla diabetyków, z uwagi na niski indeks glikemiczny.
Warto zasmakować w szerokiej ofercie chlebów Familijnej, które są starannie skomponowane przez doświadczonych specjalistów, aby bardziej precyzyjnie trafić w potrzeby konsumentów. A to, co wyróżnia wyroby Familijnej to przede wszystkim najwyższa jakość i dbałość o właściwy dobór surowców. Pracownicy Familijnej kierują się zasadą, że pieczenie chleba to nie tylko praca, ale przede wszystkim powołanie. Zaangażowanie i dbałość o najmniejsze szczegóły przekładają się na najwyższą jakość produktów. Familijna nie spoczywa jednak na laurach i stale rozwija markę poprzez nowe produkty oraz sieć dystrybucji. Dzisiaj jest już bliżej Ciebie! Odwiedź swój ulubiony sklep i zapytaj o Familijną lub odszukaj nas w wybranych sklepach Carrefour, Intermarche oraz Spar w Poznaniu.

1 komentarz

  1. Jan pisze:

    Brzmi kusząco.

Dodaj komentarz