Certyfikaty dla Białej Parzonej Wielkopolskiej


Najlepszym sposobem podgrzania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej jest umieszczenie jej (np. na sicie) nad gotującą się wodą. Kiełbasa zachowuje wówczas wszystkie swoje zalety smakowe i nie nasiąka tak, jak przy zanurzeniu w gorącej wodzie. Powstają wciąż nowe sposoby jej serwowania: w żurku, smażona na smalcu z dodatkiem jabłek i cebulki, duszona, zapiekana w cieście, zmielona jako farsz do pierogów, czy wreszcie przyrządzana na grillu.

Specjaliści z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podkreślają jej wybitne walory dietetyczne: jest lekkostrawna, nietucząca, posiada dużą wartość odżywczą.

Patronat nad kontrolą produkcji i przyznawaniem świadectw jakości sprawuje Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy.

Lista firm z prawem do produkowania Kiełbasy Białej Parzonej Wielkopolskiej:

– Rzeźnictwo Zyguła Zbąszynek

– Zakład Mięsny Sp.j. Konarczak

– Zakłady Mięsne Szajek Sp. z o.o.

– Zakłady Mięsne Mielczarek Sp. z o.o.

– Zakłady Mięsne Bystry Sp. z o.o.

– Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki Sp. j.

– Waldi Zakłady Mięsne Sp. z o.o.

– Agro-Handel Sp. z o.o.

– Zakłady Mięsne „Dolina Noteci” Sp. z o.o.

– Zakłady Mięsne Kozłowski Sp. z o.o.

WDG, op.RB

Fot. Hieronim Dymalski

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz