BrowarFEST 2015 w najbliższy weekend w Poznaniu!


Browary regionalne, niszowe piwa rzemieślnicze oraz moda na domowe warzenie piwa opanowują Polskę od kilku lat. To trend ogólnoeuropejski. Tzw. „piwna rewolucja” ogarnęła wiele krajów – w Niemczech we Włoszech, na Węgrzech czy w Wielkiej Brytanii przybywa miejsc specjalizujących się w serwowaniu produktów niszowych browarów. BrowarFEST na poznańskim Starym Rynku jest wyśmienitą okazją by zrozumieć o co to całe zamieszanie, skosztować wyjątkowych trunków i porozmawiać z ich twórcami.

browar3

To już druga edycja piwnej fiesty w Poznaniu. Od piątku 22 maja do niedzieli 24 maja na stoiskach i piwnych ogródkach na poznańskim Starym Rynku podawane będą piwa małych i średnich browarów z Polski i nie tylko. Nie zabraknie więc degustacji, piwnych quizów, blind testów, pokazów warzenia i wykładów m.in. o chmielach, domieszkach smakowych do piwa i sensoryce.

W strefie kulinarnej skosztować będzie można przysmaków kuchni gruzińskiej, węgierskiej, tureckiej i austriackiej. Będą tam i streedfoodowe burgery i oldskulowa golona i pizza serwowana z foodtrucka. Imprezie towarzyszyć będzie Targ Smaku, gdzie zaopatrzyć będzie się można w dobrej jakości wędliny, sery, nalewki, miody pitne, destylaty, doniczkowe zioła i naturalne pieczywo.

BrowarFEST 2015 potrwa od piątku 22 maja do niedzieli 24 maja 2015 na poznańskim Starym Rynku.

PROGRAM: W programie BrowarFest m.in.:

Piątek 22 maja 2015
Degustacje piwnych stylów – dolna fermentacja (m.in marcowe, pilzner, dunkel, porter bałtycki, koźlak, nowofalowe lagery) – 15.00
Poznański PubQuiz – 17.00
Jam Session – Scent off Music Blues 19.00 – 22.00

Sobota 23 maja 2015
Degustacje piwnych stylów – górna fermentacja (m.in Stout, Ipa, Apa, Amber Ale, Bitter, Witbier, Dubbel) – 14.00
Wielki blind test – 16.00
Quiz wiedzy piwnej – 17.00
Jam Session – Scent off Music Blues 19.00 – 22.00

Niedziela 24 maja 2015
Degustacja – cydry i perry 13.00
Wielki blind test 14.30

WARSZTATY DEGUSTACYJNE:
Pub Lot Chmiela, ul. Żydowska 4, rezerwacje: andrzej@ofds.pl . wejściówki – 15zł ilość miejsc (bardzo) organiczona.
„Kawa w piwie” – Podbijanie aromatów kawowych w stoucie i inne sztuczki z kawą w piwie. Prezentacja i degustacja Prowadzi Mateusz Gaca kawiarz z Brisman Kawowy Bar. PIĄTEK godz. 17.00
„Piwna Sensoryka” – warsztat i komentowana degustacja prowadzona przez Adama Czogallę, certyfikowanego sędziego piwnego i piwowara w prowarze Perun. SOBOTA, godz. 13.00
„Warsztaty z Chmielem” – o uprawie chmielu, jego najpopularniejszych i mniej znanych gatunków Zastosowanie niszowych chmielów w piwowarstwie domowym. Prowadzi Paweł Piłat, plantator chmielu. SOBOTA, godz. 15.00

SILENT DISCO BROWARFEST 2015 na STARYM RYNKU – pod Pałacem Działyńskich, piątek godz. 19.00 – 00.00.

Dodaj komentarz