Branżowe centrum urosło jak na drożdżach (ZDJĘCIA)


W centrum mają odbywać się szkolenia prowadzone przez rzemieślników oraz wykwalifikowanych w tym zakresie nauczycieli.

– Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie piekarstwa będzie przestrzenią dla osób, które zamierzają rozwinąć nabyte już umiejętności oraz dla tych, którzy dopiero przygodę z piekarstwem rozpoczynają – wyjaśnia Zuzanna Szmyt, dyrektorka Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. – Jego celem będzie kształcenie umiejętności zawodowych młodzieży, osób dorosłych, nauczycieli i studentów, podczas praktycznych warsztatów. Do połowy 2026 roku już mamy zaplanowane przeszkolenie 200 uczestników, w tym 60 uczniów, 120 dorosłych i 20 nauczycieli kształcenia zawodowego.

Uczniowie zaczną z niego korzystać już po feriach zimowych, czyli od lutego.

Ekologiczne piekarstwo
Lokalizacja centrum nie jest przypadkowa, zostało połączone z gmachem szkoły, która kształci w zawodach związanych z przemysłem spożywczym. Dobudowana część to trzy bryły o różnej wysokości. W pierwszej, parterowej, mieści się właśnie pracownia piekarnicza wraz z pomieszczeniami magazynowymi i technicznymi. Część dwukondygnacyjna to głównie pokoje administracyjne, węzeł sanitarny i sale szkoleniowe. Najwyższa, trzykondygnacyjna bryła pełni funkcję łącznika z wszystkimi piętrami istniejącej szkoły. Przy budowie uwzględniono również potrzeby osób z niepełnosprawnościami, dlatego m.in. wejście główne zostało wyposażone w podjazd. Powierzchnia całkowita powstałego centrum to ok. 750 metrów kwadratowych.

BCU jest przykładem budynku, w którym zastosowano szereg rozwiązań ekologicznych. Na dachu zamontowane zostały panele fotowoltaiczne, a o odpowiednią temperaturę w środku dba pompa ciepła, przy czym ściany i okna zostały zaprojektowane z uwzględnieniem wysokich standardów izolacyjności cieplnej. Na terenie placówki powstał też zbiornik retencyjny składający się z pięciu części, którego zadaniem jest gromadzenie deszczówki i wód roztopowych. Woda wykorzystywana będzie do podlewania okolicznej roślinności.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz