Branżowe centrum urosło jak na drożdżach (ZDJĘCIA)


Nowy budynek jest już w pełni gotowy, wnętrze ma odpowiednie wyposażenie, zagospodarowany został także teren przed placówką.

– Cieszymy się, że mogliśmy wziąć udział w tak ciekawym przedsięwzięciu, jak budowa centrum kształcenia przyszłych piekarzy. Po stronie wyłonionego przez nas wykonawcy były prace projektowe, a później realizacja inwestycji na ich podstawie. Szczególnie istotne było zastosowanie rozwiązań ekologicznych, jak m.in. fotowoltaika i zbiornik retencyjny. Warto zwrócić uwagę na czas prac budowlanych, które trwały niespełna dziewięć miesięcy. Roboty w terenie rozpoczęły się w lutym ubiegłego roku, a z końcem października mieliśmy już pozwolenie na użytkowanie. Mogliśmy oddać budynek w ręce ekip zajmujących się wyposażeniem w niezbędny sprzęt i meble – mówi Justyna Litka, prezes spółki Poznańskie Inwestycje Miejskie.

BCU jest m.in. odpowiedzią na braki wykwalifikowanej kadry w branży piekarskiej, zarówno w produkcji jak i sprzedaży chleba oraz pozostałych wyrobów w kontekście rosnącego zapotrzebowania na zdrową żywność. W nowej placówce będzie działać pracownia, która umożliwi kształcenie w zawodzie piekarza.

– Miejsce, które się dziś otwiera to jest historia, której nie da się opisać. Tu będą przyjeżdżali chętni z całej Polski, żeby się dokształcać i douczać, żeby być jeszcze lepszymi fachowcami. A jeśli będziemy mieli dobrych fachowców, będziemy mieli też pyszne pieczywo – podkreśla Stanisław Butka, prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej.

Więcej na kolejnych stronach tego artykułu:

Dodaj komentarz